"Пиріжки і паштети їдуть на схід "

25 грудня 2014

У лавах бійців на сході України багато добровольців. Серед них і лікарі з Кам’янки, що на Черкащині, Костянтин Тамко та Іван Олійник. Нині вони в місті Щастя рятують життя військовим. Воїнам, які захищають Україну, необхідна повсякденна увага і допомога і держави, і громадськості.

Події на Майдані розбудили, підняли на вищий рівень дух патріотизму наших співвітчизників. Зародився масовий рух волонтерів, мільйони небайдужих долучилися до допомоги нашим бійцям. Про одну з найактивніших безкорисливих патріотів-помічниць армії Галину Гуренко і розповімо. Вона пенсіонерка, колишній бухгалтер газового господарства Кам’янки. На громадських засадах — голова вуличного комітету вулиці Чкалова. В розмові з її мешканцями почув лише схвальні слова на адресу активістки.

Волонтери теж дбають, щоб солдати харчувалися смачно. Фото з сайту mil.gov.ua

— Коли ще ранньої весни постало питання про допомогу нашим воїнам, — ділиться Галина Олексіївна, — я віднесла в райдержадміністрацію по ящику ранньої картоплі й цибулі. Потім виникла ідея залучити до цієї вкрай потрібної справи і жителів усієї вулиці, друзів. Моя подруга із села Баландине Марія Гетьман передала мені 200 гривень. На ці гроші я закупила м’яса для виготовлення консервів, каші. Галина Черниш із сусідньої вулиці Щорса передала 15 кілограмів різних круп.

У жовтні люди особливо активно приносили закрутки: салати, компоти. Учителька Людмила Марієнко принесла 14 півлітрових банок меду і овочі. Людмила Новоселецька — овочі й дала 300 гривень. Коли у мене з’явилися ці гроші, виникла ідея приготувати калорійнішу їжу — м’ясні паштети та різні каші. Вийшло 53 літрових банки. Частину вже передала, а частину готую до наступної передачі. Також передала 17 кілограмів голубців, частину варених, частину заморожених, і відро покришених овочів для вінегрету.

Зустрілася з Людмилою Зелінською із села Ребедайлівки, і вона на мою пропозицію стала випікати пиріжки з капустою і залучила до цієї справи знайомих. На ринку я звернулася до продавців молока — дали по літру-два. Пиріжки і 40 літрів молока передали воїнам, за що вони нам сердечно дякували.

Галина Гуренко розповідає, що планує й надалі готувати паштети та каші для бійців. «Єдине бажання: щоб якомога швидше закінчилася ця ганебна нав’язана нам сепаратистами та Росією війна», — каже вона. 

Федір ЛЮДНИЙ
 
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua