"Писанка для Небесної Сотні"

Василь БЕДЗІР
25 квiтня 2014

Ужгородський шоколатьє Валентин Штефаньо за традицією до найбільших свят готує надзвичайний солодкий витвір. Нині до Великодня він виготовив… шоколадний пам’ятник Небесній Сотні.

Для возвеличення подвигу загиблих на Майдані майстер-кондитер обрав форму писанки. Пасхальний мотив поєднав зі смутком, який відобразив і в темно-коричневих тонах, і в доборі деталей, якими оздобив традиційне яйце. Для цієї роботи він використав 30 кілограмів чорного шоколаду. Валентин розповідає, що прагнув надати писанці більш жорсткої форми, акцентувати на її символічності.

— Ідея виникла після того, як побував на головній площі столиці, що стала місцем подвигу сотень людей, — зізнався відомий шоколатьє. — Думки весь час крутилися довкола подій другої половини лютого, тож і захотілося доступними мені засобами напередодні світлого Христового Воскресіння згадати про тих, кого з нами вже немає фізично, але духовно, як на мене, вони присутні все одно. Хотілося, щоб їхні душі були з нами і разом розділили свято.

Незвичайна писанка — втілення дум про Небесну Сотню. Фото автора

«Майданна» писанка відображає внутрішній стан, настрій пана Штефаньо та його колег по кондитерському цеху. Долучилися до її створення й діти однієї зі шкіл-інтернатів, які теж внесли своє сприйняття подвигу Небесної Сотні. Тривалий час разом із ними кондитери не лише працювали, а й розмірковували на тему героїзму.

На відміну від інших виробів майстра, цей — не просякнутий позитивними емоціями, і в ньому не домінують яскраві кольори. Навпаки: виготовлена із чорного шоколаду арматура, «залізні» балки та збита бруківка навіюють сум, налаштовують на роздуми. Свічка — це символ пам’яті. Три червоні квітки нагадують про прагнення до життя. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua