"Після реставрації стан замку Шувалова погіршився"

Владислав КИРЕЙ
26 вересня 2014

Одна з архітектурних перлин Черкащини — замок Шувалова — занепадає. Хоч він частина Тальнівського парку — пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Кілька років тому з’явилася, було, надія на те, що його відреставрують, пам’ятку навіть вписали у програму «Золота підкова Черкащини». З приміщення відселили унікальний музей історії хліборобства. Передбачали після завершення будівельних робіт розмістити там офісні кімнати музею Трипільської культури. Для реставрації у 2005—2006 роках виділили з бюджету близько 10 мільйонів гривень. Однак виконано лише окремі будівельні роботи. Кошти ж, як повідомляє сайт облради, «по суті, розікрали, а стан об’єкта навіть погіршився». Обідрані стіни, зруйновані перегородки, понівечена мережа опалення, стеля, що затекла від дощової води, інші ознаки руйнації справляють гнітюче враження. Більше того, сама будівля ніде на балансі не перебуває.

Жителі Тального не можуть змиритися з таким станом речей і стукають у двері різних інстанцій, аби припинити руйнацію замку, який є своєрідною візитівкою району.

Прикро, що такою туристичною принадою ніхто не опікується. Фото автора

— Дуже прикро, що цією спорудою нині ніхто не опікується, — зауважила голова Черкаської облради Валентина Коваленко, яка відвідала Тальне. — Такого допускати не можна.

Передбачено до збереження пам’ятки залучити департамент капітального будівництва та управління культури облдержадміністрації, інші зацікавлені організації та установи.

Ще одна гостра проблема — усунення недоробок на відтвореному приміщенні музею Тараса Шевченка в с. Мошни Черкаського району. Під тиском минулої влади будівельні роботи там виконано поспіхом, аби встигнути до 7 січня 2014 року — дня утворення області. Зрозуміло, аврал ще ніколи не давав добрих результатів. До того ж будівельні роботи недофінансували, матеріали для реставрації використали далеко не найкращі. Тепер дах будівлі просто розпадається, а саме приміщення руйнується.

В облраді взялися навести і в цій справі порядок. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua