"Пісня — також зброя"

Євдокія ТЮТЮННИК
17 березня 2015

Працівники культури Чернігівщини зібрали понад мільйон гривень на допомогу військовослужбовцям, котрі відстоюють територіальну та економічну незалежність нашої  країни.

В умовах агресії з боку сусідньої держави  допомагати збройним силам може кожен громадянин, виконуючи звичну роботу на своєму місці. Для працівників культури це обов’язок  піднімати дух патріотизму, відроджуючи і розвиваючи українську духовність. У рамках кожного традиційного в області мистецького заходу нині відбувається благодійна акція на підтримку воїнів. Це попри те, що, за словами директора департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Сергія Мойсієнка, закладам культури, як і всім установам бюджетної сфери, доводиться працювати в умовах жорсткої економії коштів, енергоносіїв, обмежених фінансових можливостей.

Та це лише спонукає ретельніше виконувати роботу, спрямовану на економне і раціональне використання бюджетних коштів, приведення наявної мережі бюджетних установ, штатної чисельності їх працівників  до фінансових можливостей бюджетів районів та міст.

Нині йдеться про збільшення кількості патріотичних заходів, підтримку і розвиток жанрів народної творчості та професійного мистецтва, творчих спілок, надання культурно-просвітницьких, дозвіллєвих і туристичних послуг населенню.  Зокрема, виховний момент закладено у вшануванні пам’яті видатних осіб — земляків, котрими пишається поліський край: Левка Ревуцького, Івана Богуна, Олексія Корнієвського, Панаса Мирного, Марії Заньковецької, Пантелеймона Куліша, Григорія Галагана, Олександра Довженка, Михайла Коцюбинського. З особливою теплотою  тут вшановують Великого Кобзаря, який на всі покоління й віки лишається прикладом незламного патріотизму. Як зауважив перший заступник директора департаменту Олександр Левочко, тільки театрально-видовищні підприємства області реалізували понад десять нових мистецьких проектів за творами Тараса Шевченка. Попри всі фінансові складності, цього року творчі колективи і майстри Чернігівщини активно несуть у світ українське слово й українську пісню, долучаючись до участі у міжнародних культурно-мистецьких заходах. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua