ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВИБІР. Угода про асоціацію між Україною і ЄС не є подарунком для жодної зі сторін, і питання про підготовку такої угоди повинне залишатися у порядку денному. Про це під час термінових дебатів у Європарламенті, присвячених ситуації в Україні, заявила Високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Кетрін Ештон, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в Брюсселі.

«Угоду про асоціацію не слід сприймати, як подарунок ні Україні, ні Європі. Це взаємовигідний контракт, у якому поділяються цінності і стандарти. Я вірю, що питання про наміри укласти (з Україною - Ред.) Угоду про асоціацію має бути на порядку денному», - зауважила К.Ештон.

Високий представник ЄС засудила винесення вироку Ю.Тимошенко. Зокрема, вона повідомила, має намір у четвер разом з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу і президентом Європейської Ради Германом Ван Ромпеєм обговорити позицію ЄС щодо стану та перспектив продовження політичного діалогу з Україною, з огляду на ситуацію навколо вироку українському екс-прем’єру.

«Завтра (13 жовтня - Ред.) я матиму зустріч з обома президентами - Ромпеєм та Баррозу. Й Україна буде у нашому порядку денному. Звичайно, ми переглянемо контакти з Україною, включаючи політичний діалог. Я продовжуватиму надсилати чіткі сигнали українському керівництву щодо системних проблем з утвердження верховенства права», - заявила Високий представник ЄС.

«Поза сумнівом, кримінальне переслідування Юлії Тимошенко є політично вмотивованим, таким, що грунтується на неповазі до міжнародних стандартів, зокрема, у частині справедливого, прозорого та незалежного правового процессу», - сказала К.Ештон. Вона зауважила, що така ситуація є неприйнятною для країни, що головує у Комітеті міністрів Ради Європи.

«Вибіркове політично вмотивоване кримінальне переслідування - це не європейський шлях», - додала К.Ештон. За її словами, «політичні рішення мають отримувати оцінку перед скриньками для голосування, а не в судах».