НУМІЗМАТИКА. Національний банк України випустив серію пам’ятних монет, присвячених чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Презентація відбулася на НСК «Олімпійський» за участю віце-прем’єр-міністра — міністра інфраструктури Бориса Колеснікова та заступника голови Національного банку Володимира Кротюка.

За цінами монети доступні лише справжнім колекціонерам. Фото з сайту sport.oboz.ua

«Ми представляємо копітку роботу ювелірів та Національного банку України», — сказав віце-прем’єр-міністр. Уся серія складається з 11 пам’ятних монет номіналом від 5 до 500 грн, виготовлених із золота, срібла та нейзильберу, а також обігової монети номіналом 1 грн. 

«За нашою концепцією монети представляють чотири міста, що приймають чемпіонат, та загальні монети, присвячені турніру чемпіонату Європи з футболу 2012 року», — сказав Володимир Кротюк.

Із золота 999,9 проби виготовлено монету номіналом 500 грн. — «Фінальний турнір чемпіонату Європи з футболу 2012 р.» (маса в чистоті — 500 г, діаметр — 80 мм). «Ця монета — це півкіло чистого золота, вона розрахована на справжніх колекціонерів», — сказав Борис Колесніков. Вартість такої монети, що буде випущена тиражем всього 500 штук, складає 350 тис. 245 грн.

Монети номіналом 10 та 20 грн виготовлено зі срібла 925 проби. Номіналом 20 грн випущено монету «Фінальний турнір чемпіонату Європи з футболу 2012 р.», номіналом 10 грн — монети, присвячені окремим іграм, що проходитимуть в українських містах — Києві, Харкові, Донецьку та Львові. Тираж срібних монет — 15 тис. штук кожна.

За словами Володимира Кротюка, реалізація монет зі срібла здійснюватиметься в наборах по п’ять монет: чотири — присвячені приймаючим містам, одна — загальна монета номіналом 20 грн. Набір із п’яти монет коштуватиме від 3145 до 3335 грн. (залежно від футляру), з нейзильберу — 22 грн. Всі монети серії номіналом 5 грн виготовлено з нейзильберу. Всього в обігу буде п’ять видів таких монет: монета, присвячена фінальному турніру чемпіонату Європи 2012, та по одній монеті, присвяченій фінальним іграм в чотирьох приймаючих містах. Їх реалізація здійснюватиметься як у наборах, так і окремо по одній —  за роздрібною ціною.