"Плата за роботу — не соціальна допомога"

Микола ПЕТРУШЕНКО
16 квiтня 2014

Нині представникам влади аплодують рідко. І все-таки заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук такої честі удостоївся. І не де-небудь, а на засіданні круглого столу «Освітяни на межі відчаю», який проводила столична організація галузевої профспілки. Йшлося про необхідність попереджувальних заходів щодо скорочення витрат на освіту.

Щоб глибше усвідомити суть проблеми, нагадаємо, що надбавки педагогічним працівникам і працівникам бібліотек, які були встановлені до цього в розмірі до 20% і 50% відповідно, не скасовуються. При внесенні змін до бюджету ці виплати не було скорочено. Так, педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І—ІІ рівнів акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування виплачуватимуть надбавку в розмірі до 20% посадового окладу. Працівникам державних і комунальних бібліотек, які провадять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність, надбавку виплачуватимуть в розмірі до 50% посадового окладу, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів. А на урядовому засіданні 25 березня ухвалено рішення про збереження в 2014 році обсягу педагогічного навантаження 18 годин на тиждень.

Зарплати вчителям не урізатимуть. Фото Володимира ЗАЇКИ

То чому ж профспілки б’ють на сполох?

Голова Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки Олександр Яцунь повідомив: якщо в умовах економії бюджетних коштів буде здійснено всі плани, то зарплата вчителя вищої категорії знизиться з теперішніх 3300 гривень до 1900. Молодий вчитель отримуватиме 1300 гривень. А це, впевнені учасники розмови, спричинить відтік педагогічних кадрів, оскільки на мізерну зарплату вони не зможуть жити. При цьому представники товариства молодих вчителів заявили: якщо надбавки до зарплати скасують, вони вийдуть на освітянський страйк. Ідеться зокрема про доплату за перевірку зошитів, класне керівництво тощо.

Емоційні виступи слухав заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук, який повідомив, що до відповідного законопроекту внесено поправки. Міністерство пропонує норми обмеження не розповсюджувати на вчителів, лікарів і вихователів дитячих садочків. Не передбачається обмежень і на заповнення вакантних посад. Їх можна заповнювати в межах фонду заробітної плати. Ці повідомлення педагоги зустріли оплесками. А посадовець пообіцяв, що за першої ж можливості влада розв’язуватиме проблеми. Він закликав присутніх до постійного діалогу.

— Ми завжди готові радитися з вами, перш ніж приймати рішення, — сказав заступник міністра.

ПРЯМА МОВА

Лілія ГРИНЕВИЧ, 
голова Комітету ВР
з питань науки і освіти:

— Комітет не підтримує скасування надбавок педагогам. Законопроектом пропонується забрати доплати за виконану роботу. Адже перевірка зошитів, класне керівництво — не соціальні виплати. Тому відповідні пропозиції ми подали уряду. З повідомлення заступника міністра видно, що нашу позицію враховують.

Водночас на проблему слід дивитись глибше. Систему оплати праці потрібно змінювати, як і навантаження. Зарплата має зростати водночас із підвищенням кваліфікації. Для цього слід розробити відповідну програму. Щоб розвиватися, маємо виходити з рамок комфорту. А тому пропоную створити робочу групу для розроблення програми реформування оплати праці педагогів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua