"Податок на закордонні перекази — не новий"

Оксана МАЛОЛЄТКОВА
30 травня 2013

ДОХОДИ. Повідомлення про те, що оподатковуються грошові перекази, отримані громадянами України з-за кордону, з’явилося на сайті Міністерства доходів і зборів (Міндоходів) 23 травня. І одразу ж в Інтернеті поширилася інформація про те, що з грошей, надісланих додому заробітчанами, вирішили стягувати податок.

У самому повідомленні, розміщеному на сайті, зазначалося, що грошові перекази, які надійшли нашому громадянинові на поточні чи карткові рахунки з-за меж України, розглядаються як іноземні доходи. Тому вони підлягають оподаткуванню за результатами подання річної податкової декларації та за ставками 15 або 17 відсотків. При цьому під час одержання доходів у вигляді валютних цінностей або інших активів такі доходи перераховуються у гривнях за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент одержання.

Також Міндоходів нагадувало в повідомленні: якщо місячний дохід перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, то ставка 17 відсотків встановлюється до суми такого перевищення (мінімальна зарплата у січні–листопаді 2013-го становить 1147 гривень).

Норма про податок з іноземних доходів чинна понад 10 років. Фото Володимира ЗАЇКИ

З огляду на активну дискусію з приводу оподаткування грошових переказів з-за кордону Міндоходів на своєму сайті довелося роз’яснювати: йдеться не про запровадження нового податку, а про виконання прямої норми закону, яка чинна з  2003 року. Так, у роз’ясненні підкреслено, що норма про податок з іноземних доходів, зокрема й вищезгаданих переказів, міститься в українському законодавстві вже понад 10 років.

Спочатку вона була передбачена Законом «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22 травня 2003 року, а потім увійшла до Податкового кодексу, який набрав чинності з 1 січня 2011-го. Зокрема, чинне законодавство передбачає, що під час отримання таких доходів громадянин має подати річну декларацію, в якій зазначити отриману суму та, відповідно, сплатити з неї податок на доходи фізичних осіб.

Ставка податку залежить від суми отриманих коштів. Якщо вона не перевищує десятикратний розмір мінімальної місячної зарплатні (у січні–листопаді 2013-го — 1147 гривень), застосовується ставка 15 відсотків, якщо перевищує — 17. При цьому кодекс передбачає, що у разі наявності міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном.

Тобто громадяни України, які торік отримували будь-які оподатковувані доходи з іноземних джерел, зокрема перекази з-за кордону, повинні були включити такі доходи до складу загального річного оподатковуваного доходу та до 1 травня 2013-го подати річну податкову декларацію. До речі, за підсумками цьогорічної деклараційної кампанії, громадяни збільшили задекларований обсяг іноземних доходів, отриманих у 2012 році, у вісім разів — до 9 мільярдів гривень (за 2011-й було 1 мільярд гривень). Сплата податку з таких заробітків зросла майже вп’ятеро і становить 580 мільйонів.

Виходячи з того, що ця норма діє з 2003 року, повідомленням, розміщеним на сайті, Міндоходів фактично лише нагадувало про те, що такі грошові перекази оподатковуються, а отримані доходи декларуються. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua