"Подешевшали овочі, але здорожчали макарони"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
14 серпня 2014

У зв’язку з подіями на Донбасі деякі ЗМІ поширюють чутки про відчутне здорожчання в Полтавській області продуктів харчування. За коментарем ми звернулися до фахівців.

— Нічого подібного, цінова ситуація на продовольчому ринку Полтавської області відповідає тенденціям, що в цілому склалися по Україні, — повідомили у Департаменті економічного розвитку обласної держадміністрації. — Зокрема, згідно з даними моніторингу цін на підприємствах торгівлі, що проводить Державний комітет статистики України, у першій декаді липня в області спостерігалося значне зниження цін на овочі: цибулю (на 45,1%), моркву (на 33%), картоплю (на 28,6%), буряки (на 25,9%). Приблизно на один відсоток знизилися ціни на сметану, масло вершкове та цукор. Незмінними залишилися ціни на хліб, яловичину, сало та ковбасу варену першого ∂атунку. Разом з тим, подорожчали макаронні вироби (на 4,4%), свинина (на 3%), яйця курячі (на 13,5%), а також олія соняшникова (на 2,2%).

За рейтинговою оцінкою (від найнижчої до найвищої ціни) область серед регіонів України перебуває у першій десятці областей, де найнижчі ціни на хліб житньо-пшеничний, птицю, свинину, масло вершкове та овочі.

На продукти харчування за шість місяців індекс цін у Полтавській області становив 112,5% (по Україні — 113,1%), у червні — 100,2%. У цьому ж місяці тут подешевшали молоко, масло, яйця та овочі. Водночас зросли ціни на хліб (на 3%), макаронні вироби (на 4,1%), м’ясо і м’ясопродукти (на 2,9%), рибу та продукти з неї (на 2,5%), олію соняшникову (на 1,4%) та цукор (на 2,1%). 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua