"Подих волі від Миколи Шелеста"

4 лютого 2015

Лісова пісня. Гравюра. Фото надане автором

У Національному музеї літератури відкрилася виставка заслуженого діяча мистецтв України і Польщі Миколи Шелеста. «Мальовнича Україна» — така назва творчого звіту відомого далеко за межами Батьківщини художника-графіка.

На сході держави танки і «гради» агресора плюндрують міста і села. Проливається людська кров. Але життя продовжує свій плин. І щоб не дати чорним думкам руйнувати психіку, щоб не скам’яніла душа від постійної тривоги, ми повинні долучатися до позитивних розрад.

Завітавши похмурої днини до виставкової зали столичного музею літератури, потрапляєш у чарівне лоно української природи. Найдовше відвідувачі затримуються біля натюрмортів з квітами — тут раз по раз лунають вигуки захоплення. У цьому квітучому розмаїтті відчуваєш, як огортає душу радість, а погляд зачаровують барвисті букети айстр, півоній, чорнобривців, бузку, маків…

Окрему експозицію можна було б оформити із живописних і графічних творів Миколи Шелеста, на яких зображені його улюблені тварини — коні. Особливі риси — силу і прудкість гривастих красенів — художник передав на полотні «Подих волі». Це хвилююча новела, написана пензлем.

…Мало наїждженою дорогою, що пролягла крізь перелісок, мчить чорною блискавкою кінь. Обабіч нього на снігу — червоні плями. Це кров вороного втікача. Його переслідує зграя вовків… Над дорогою в небі кружляє гайвороння. Воно теж сподівається на здобич. Сіроманці відстали. До щему в серці хочеться, щоб важка засніжена дорога привела вороного під захист людей.

Учасники вернісажу подовгу споглядають глибоко філософське полотно. Хтось уголос скрушно зітхає: «Це Україну сьогодні хижаки намагаються позбавити волі…» Якщо твір мистецтва може так схвилювати людину, спонукати її до алегорій із дійсністю — його автор воістину досяг вершини таланту у своїй творчості.

ДОСЬЄ «УК»

Микола ШЕЛЕСТ. Народився в селі Губиниха на Дніпропетровщині. Перший малюнок зробив у 1946 році десятирічним хлопчиком. Зобразив худенькі постаті дітей, над головами яких літали шматочки хліба… Так була втілена в життя перша мрія майбутнього талановитого митця. Нині картини Миколи Шелеста прикрашають зали 49 музеїв України. Його твори представляють наше національне образотворче мистецтво у музеях США, Франції, Польщі, Німеччини, Казахстану. 

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua