"Подолати торгові відстані"

Вікторія КОВАЛЬОВА
23 травня 2013

ПАРТНЕРСТВО

Усунення нетарифних бар’єрів  відкриє нашому бізнесу доступ до ринку ЄС

— На сьогодні ринок країн ЄС має високий тарифний захист: максимальна ставка ввізного мита становить майже 75%, а максимальний еквівалент ставки — 600%. Ми розраховуємо, що з набуттям чинності положень щодо угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) Україна отримає покращений доступ до ринку ЄС, — зазначила заступник директора департаменту співробітництва європейської інтеграції Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Марина Фарафонова під час конференції «Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та ЄС: основні аспекти та переваги. Реформування системи технічного регулювання».

Україна та ЄС парафували Угоду про асоціацію та глибоку і всебічну зону вільної торгівлі 30 березня 2012 року. Передбачається, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС може бути підписана до саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді 2013 року за умови відчутного прогресу України в реформуванні виборчого законодавства, розв’язанні проблеми вибіркового правосуддя та продовженні реформ у рамках порядку денного асоціації.

 Наразі проблема у стосунках з ЄС — нетарифні бар’єри, зокрема санітарні і фітосанітарні заходи, технічне регулювання. Їхнє усунення відкриває доступ до ринку ЄС.

Питань технічного регулювання стосується майже третина нотифікацій (від латинського notificare — «оповіщаю, роблю відомим» — офіційне повідомлення шляхом надсилання документа однією зі сторін міждержавної угоди про свою позицію щодо умов контрактів, договорів, можливостей вирішення певних питань), отриманих Україною протягом її членства в СОТ (2008—2012 рр.). «Це нотифікації стосовно проектів технічних регламентів, процедур оцінки відповідності законів, законопроектів, постанов Кабінету Міністрів та інших нормативних актів, які можуть впливати на сферу технічного регулювання і створювати будь-які бар’єри у торгівлі», — пояснює заступник директора департаменту співробітництва з СОТ з питань торговельного захисту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олександра Оніщук.

За її словами, після того, як нотифікацію направляють у СОТ, у країн-членів з’являється можливість робити запити і подавати свої коментарі. Це можливість для бізнесу звертати увагу органів держвлади своїх країн на реальні (або потенційні) технічні бар’єри і запобігати їм на етапі проектів, коли на них можна вплинути. За роки членства у СОТ Україна отримала 55% запитів і коментарів до нотифікацій (станом на 2012 рік), з яких 37% — з ЄС, що сприяє гармонізації вітчизняного законодавства з європейським.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua