"Полеглі надихають живих на боротьбу"

Лариса ДАЦЮК
24 лютого 2015

Для Києва, як і для всієї демократичної України, три дні у лютому були справжнім жахом. Кривава бійня, яка розпочалася 18 лютого жорстокою розправою з мирною демонстрацією біля Верховної Ради, закінчилася 20-го холоднокровним розстрілом беззбройних людей на Інститутській. Через рік Революцію гідності, як і ці події, що стали її апогеєм, Президент Петро Порошенко назвав виграшною битвою у війні за нашу незалежність. Виступаючи перед багатотисячною громадою на Майдані Незалежності під час церемонії вшанування пам’яті загиблих Героїв Небесної Сотні, Петро Порошенко нагадав, що в ці найстрашніші дні протистояли пліч-о-пліч представники різних етносів, віросповідань: вихідці зі сходу і заходу, півночі і півдня. І хоча говорили вони різними мовами, об’єднала їх спільна Батьківщина — Україна, палка любов до неї і героїчна боротьба за сповнене гідності європейське майбутнє нашої держави.

Президент наголосив, що на Майдані люди боролися не тільки і не стільки з маріонетковим режимом Януковича, скільки за європейське майбутнє України. Пізніше, коли зовнішній ворог вирішив розчленувати Україну, мирний український народ взяв до рук зброю і зупинив потужну армію загарбників. Глава держави переконаний, що саме подвиг Небесної Сотні надихнув сотні тисяч наших співвітчизників на боротьбу з російською агресією.

«Я впевнений, — заявив він, — Україна житиме в мирі, розвиватиметься і рухатиметься в обраному європейському напрямку. І станеться це завдяки нашим з вами янголам-охоронцям: Героям Небесної Сотні і ще багатьом сотням лицарів, які віддали найцінніше, що вони мають, — своє життя за Україну».

Разом із сином Героя Небесної Сотні Андрія Цепуна Президент засвітив на місці масової загибелі майданівців Промені гідності, які символізують душі героїв, що здійнялися в небо. Лампадки і живі квіти до стели пам’яті з портретів убитих поклали високопосадовці, родичі та близькі героїв, а також тисячі киян, які цього дня прийшли на Майдан, щоб вшанувати полеглих. У скорботі вони схилили голови під час загальнонаціональної хвилини мовчання.

А за кілька годин до початку жалобних заходів на Майдані Президент вручив 107 орденів «Золота Зірка» з присвоєнням звання «Герой України» рідним і близьким, полеглим рік тому в боротьбі з кривавим режимом.

«Від імені усього українського народу — щира подяка вам, матері й батьки, за те, що виростили таких мужніх і прекрасних синів і дочок. Доземний уклін синам і дочкам, які втратили батьків», — із сумом сказав глава держави, звертаючись до присутніх. У відповідь Зоя Кузьменко, мати Героя Небесної Сотні Максима Шимка, наголосила, що поки в Україні є таки батьки і такі герої, Україну не здолати.

Церемонія була дуже зворушливою, адже багато нагород із рук Президента отримали маленькі діти героїв. Присутні не стримували сліз, отримуючи заслужені відзнаки своїх рідних. Вони схвально сприйняли слова Петра Порошенка про відзначення кожного 20 лютого Дня Героїв Небесної Сотні. Адже саме завдяки їхній самопожертві ми живемо і дихаємо, маємо унікальний шанс змінити країну на краще. І не дай Боже нам його змарнувати, застеріг Президент. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua