"Польський досвід допоможе уникнути помилок"

8 листопада 2014

Перший міжнародний форум «Польський бізнес-день» відбувся днями у столиці. Участь у його роботі взяли, зокрема, заступник міністра фінансів Віталій Лісовенко й в. о. міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій Пятницький.

Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін та голова Польсько-української господарчої палати Яцек Пехота зазначили, що Україна має непогані шанси уникнути помилок на шляху до асоціації з Європейським Союзом. Так, польський досвід може підготувати українських підприємців до входження на ринок ЄС.

Віталій Лісовенко погодився, що Україні необхідно вчитися на чужих помилках, і для цього варто спиратися на досягнення європейських країн. «Звичайно, ми вивчатимемо досвід інших держав, наприклад Франції, Німеччини, інших країн ЄС. Та все-таки краще почати з Польщі, яка  найближча до нас. Ми в 1990-х роках були на більш-менш однакових стартових позиціях, зараз перебуваємо на різних», — цитує слова фахівця прес-служба Мінфіну.

Україні є чого повчитися у досягненні стратегічної мети. Фото з сайту keisi.tourister.com

Нині працюють групи підтримки експертів із різних країн, зокрема з Польщі. Цікавим є досвід у царині публічних фінансів, побудові фіскальної системи, особливо в сенсі децентралізації.

А Валерій Пятницький вважає, що Україна і Польща можуть налагодити глибоку економічну кооперацію. «Це будуть не тільки торговельні чи поверхневі економічні відносини — це буде глибока кооперація, спрямована на те, щоб виробляти спільний продукт і виходити з ним на треті ринки, і координувати політику в сфері руху капіталу», — переконаний фахівець.

Він також наголосив на необхідності відтворення не просто торговельно-економічних місій, а побудови розгалуженої мережі відносин між українським і польським бізнесом. І в процесі євроінтеграції нашої країни саме ці завдання будуть природнішими, ніж взаємодія наших компаній з бізнесом інших країн, хоча вони і є членами ЄС.

Відколи Угода про асоціацію з ЄС набула статусу стратегії розвитку нашої держави, необхідною стає участь у двосторонньому торговельно-економічному співробітництві всього зацікавленого українського і польського бізнесу, який розвиватиме прямі коопераційні зв’язки для вироблення спільного продукту. Формуватиметься нове бізнес-середовище і новий інструмент впливу на уряд, який займатиметься оптимізацією відносин між державами, спрощенням умов ведення бізнесу, створенням нових виробництв, робочих місць тощо. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua