"Полтавщина допомагає переселенцям "

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
16 квiтня 2015

Народні обранці Полтавщини та громадські активісти спільно обговорили виконання обласного бюджету 2014 року в частині фінансування потреб військовослужбовців у зоні АТО та внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

У лютому в області переселенців налічувалося 25 тисяч. Як повідомив директор департаменту фінансів Полтавської облдержадміністрації Павло Кропивка, узагальненої інформації про допомогу їм немає тому, що бракує відповідної обласної програми, але полтавці поділилися з ними всім чим багаті. При цьому основний тягар із забезпечення цієї категорії громадян житлом і харчуванням ліг на місцеві бюджети, адже переселенці передовсім звертаються по допомогу в органи місцевого самоврядування. Облдержадміністрація також не залишає це питання поза увагою. Сукупно потерпілим було надано матеріальну допомогу майже на 300 тисяч гривень.

Департамент праці та соціального захисту облдержадміністрації продовжує здійснювати реєстрацію ВПО та проводити виплату за рахунок держбюджету компенсацій на відшкодування житлово-комунальних послуг. Згідно з даними департаменту, за жовтень-листопад на це було спрямовано близько 7 мільйонів гривень, у лютому і березні — майже 12,5 мільйона гривень. Кошти, затверджені в межах тимчасового кошторису, в області вже використано, виплачено допомоги. За інформацією департаменту освіти і науки Полтавської ОДА, 99 тисяч гривень з обласної скарбниці  надали на оздоровлення дітей ВПО у таборі «Маяк». Діти у спеціальних закладах перебувають на повному державному утриманні.

В інтернатах області перебуває 68 дітей вимушено переміщених осіб, у школах — 2138, у садках — 610. На лікування переселенців в області торік витратили майже 700 тисяч гривень, а цього року планують спрямувати понад мільйон гривень. На жаль, констатують у департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації, з огляду на економічну ситуацію, що склалася торік, ліків в області не вистачає навіть місцевим хворим, а ще приїздять внутрішньо переміщені особи. До того ж вартість ліків постійно зростає, внаслідок чого виникають труднощі з відпуском ліків за пільговими рецептами. Через цінову невідповідність також стає проблематичним проведення тендерних закупівель. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua