"Полтавщина і Казахстан створюватимуть спільні виробництва"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
3 квiтня 2015

ПАТ «Полтавський машинобудівний завод «Полтавамаш» відвідала з діловим візитом представницька делегація з Північноказахстанської області Республіки Казахстан. Річ у тім, що це підприємство й за нинішньої економічної ситуації працює стабільно і з прибутками, підтримує тісні зв’язки з пострадянськими республіками. 90% його продукції йде на експорт. А полтавамашівці виготовляють її понад 200 найменувань.  

Проте основне джерело отримання коштів — виробництво енергозапчастин. Як повідомив голова правління товариства Олександр Григоренко, всього за три роки існування лопаткового виробництва на заводі освоїли понад 120 видів лопаток до теплових турбін. Попри видимі успіхи, керівництво заводу не спочиває на лаврах, знаходить нові ринки збуту. Таким чином законтактували й з казахами, в гості до яких їздили неодноразово.

Заступник начальника управління індустріально-інноваційного розвитку Північноказахстанської області Олексій Іваніщев, який очолював делегацію, розповів, що вони прибули на Полтавщину не тільки налагоджувати постачання різноманітних товарів у свою область, а й створити у перспективі спільні виробницта. В Україні вже є приклад такої співпраці: заводи «Хмільниксільмаш» та сільськогосподарської техніки, що в Петропавловську, вже створюють спільне виробництво. Саме тому членами делегації були й керівники казахських сільгосппідприємств, яких цікавили виробництва з переробки м’яса та молока.

За словами заступника голови правління «Полтавамаш» Георгія Гуріна, обладнання заводу за  функціональністю практично не поступається зразкам відомих торговельних марок, хіба що зовнішнім виглядом, але полтавці над цим працюють. До того ж воно удесятеро дешевше за західноєвропейське. Саме цінова доступність, простота і довговічність полтавської продукції й зацікавили потенційних торговельних партнерів із Центральної Азії. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua