"Помножені на нуль, але не скорені "

Віталій ЧЕПІЖКО
11 вересня 2014

Добовий видобуток природного газу в Україні становить близько 50 мільйонів кубометрів, при цьому можливий дефіцит вуглеводнів в опалювальний сезон, без урахування реверсних поставок, може становити близько 5 — 7 мільярдів кубометрів. Запаси газу в українських підземних сховищах з 31 серпня по 6 вересня збільшилися на 1,6 відсотка. Про це повідомляють оператори газотранспортної системи України компанії «Укртрансгаз».  

Нещодавно відкрився так званий малий реверс природного газу з території Словаччини в Україну в тестовому режимі, а з вересня він запрацював на повну потужність. Однак «малий реверс» не дає можливості Україні скористатися словацьким маршрутом на повну потужність і повністю позбутися газової залежності від «Газпрому».

Таку можливість надав би Україні «великий реверс», проте його відкриття блокує «Газпром», який має відповідний контракт зі словацькою стороною.

Поки, за словами міністра енергетики Юрія Продана, Україна лише на 50 відсотків зможе покрити потребу в імпортному блакитному паливі за рахунок поставок з ЄС. Нагадаємо, що «Газпром» з 16 червня перевів Україну на передоплату поставок російського газу, знизивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

Як відомо, Росія погрожує перешкодити реверсу газу з Європи до України.

На думку європейських чиновників, РФ у перспективі планує скорочення експортних обсягів, щоб у споживачів не було залишків газу для реверсних потоків в Україну. До того ж комісар ЄС з питань торгівлі Карл де Гухт заявив, що російські чиновники прагнуть швидко узгодити з Україною питання ціни, розуміючи, що ще одна серйозна зупинка поставок до Європи може форсувати відхід від Росії. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua