"Порушення статуту тягне лише на жовту картку?"

20 вересня 2014

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ПОЗА ГРОЮ. Президент Федерації футболу України Анатолій Коньков оприлюднив офіційне звернення до керівників міжнародної та європейської федерацій футболу  Йозефа Блаттера та Мішеля Платіні, в якому просить ФІФА й УЄФА застосувати санкції, відповідні грубим порушенням Російським футбольним союзом норм Статуту ФІФА. Про це йдеться на офіційному сайті ФФУ.

Зокрема у зверненні зазначено: «Керуючись статтями 14, 15 Статуту ФІФА, Федерація футболу України просить ФІФА і УЄФА як вищі футбольні органи застосувати санкції, відповідні грубим порушенням Російським футбольним союзом норм Статуту ФІФА, що проявляються в незаконному приєднанні до складу РФС деяких клубів Кримського півострова і ведення несанкціонованої активної роботи щодо включення до свого складу Республіканської федерації футболу Криму, Федерації футболу Севастополя, а також проведенні матчів на території України без відповідного дозволу Федерації футболу України».

У зверненні до керівників ФІФА та УЄФА Анатолій Коньков наголосив:  «Федерація футболу та вся футбольна громадськість України розраховують на солідарність міжнародного спортивного співтовариства і просять вас зайняти чітку позицію стосовно незаконних дій РФС, яка дасть змогу зберегти баланс прав членів ФІФА і в майбутньому припинить будь-які спроби порушення її членами статутних вимог».

Як відомо, вчора у Ньоні (Швейцарія) відбулася зустріч керівників ФФУ, РФС, ФІФА та УЄФА з приводу включення кримських команд до складу учасників чемпіонату Росії. Зустріч не дала конкретних результатів, сторони лише обмінялися поглядами на ситуацію, що склалася.

Раніше Рада з надзвичайних ситуацій УЄФА окреслила свою чітку позицію у цьому питанні, прийнявши рішення, що матчі, зіграні футбольними клубами з Кримського півострова у турнірах під егідою Російського футбольного союзу, визнані не будуть.

Водночас, на думку  віце-президента УЄФА Григорія Суркіса, немає сенсу у застосуванні санкцій до російський футбольних клубів. «До середини жовтня робоча група УЄФА та ФІФА спільно виробить дорожню карту, яка допоможе всім сторонам, кримському футболу жити та трудитися у межах правового поля футбольної конституції — статуту ФІФА й УЄФА», — сказав він. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua