"Поширення в Інтернеті персональних даних громадян — це порушення їх прав"

28 квiтня 2015

Про це повідомив Представник Уповноваженого з питань захисту персональних даних під час прес-конференції на тему: «Порушення Україною права громадян на захист персональних даних», яка відбулася в прес-центрі інформаційно-аналітичного агентства «Главком».

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська нагадала присутнім, що з 1 січня 2014 року саме Офіс Омбудсмана опікується питаннями дотримання прав людини під час обробки персональних даних.

«Остання оціночна місія Європейської комісії, яка перебувала в лютому, зазначила, що система захисту персональних даних в Україні на сьогодні функціонує у відповідності до європейських стандартів, а це означає не тільки підтвердження європейських прагнень та перспективу лібералізації візового режиму. Це ще й співробітництво в кримінальних справах з Європейським Союзом, тому що питання взаємодії з Європолом і Євроюстом можливі тільки за наявності належної системи захисту персональних даних», — зазначила Валерія Лутковська.

За словами Омбудсмана, існують проблеми, які самостійно вирішити Офіс не в змозі, зокрема, через брак інструментарію, який дав би змогу дієво реагувати на ті чи ті правопорушення, які виявляються під час моніторингу захисту прав людини в процесі обробки персональних даних.

Про більш конкретні випадки  порушень прав людини під час збору та обробки персональних даних повідомив Представник Уповноваженого Маркіян Бем.

«На сьогодні більшість проблем у сфері захисту персональних даних  ми виявляємо не зі звернень громадян, які прагнуть захистити свої права, а під час планових перевірок або заходів, які проводимо за власною ініціативою. Незаконне поширення персональних даних громадян в Інтернеті — одне з головних порушень прав людини в частині захисту персональних даних. Наприклад, поширення персональних даних військовослужбовців, працівників МВС на інтеренет-ресурсах — з іменами, прізвищами, фотографіями. Це також і поширення інформації про осіб, які начебто ухиляються від служби в армії, з зазначенням адреси проживання, до того ж на сайті подається така інформація без проведення розслідування щодо підтвердження цього факту. Ці всі приклади є прикладами поширення персональних даних, яке є можливим лише за наявності згоди особи або коли це передбачено законом», — поінформував Маркіян Бем.

Доволі поширеним явищем, за словами Представника Уповноваженого, є випадки незаконного збору та поширення персональних даних в системі органів внутрішніх справ та правоохоронних органів загалом, наприклад,  незаконне дактилоскопування осіб. Такими, що порушують права людини, є також поширення медичної інформації, збір банківськими установами надлишкової інформації тощо.

Більше інформації щодо захисту персональних даних, а також про створення, наповнення та функціонування загальнодержавних реєстрів на прикладі Єдиного державного демографічного реєстру, Єдиної бази пацієнтів України, а також стан дотримання прав людини у зв’язку із функціонуванням вказаних реєстрів можна дізнатися, переглянувши відео з прес-конференції «Порушення Україною права громадян на захист персональних даних». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua