"Пошук компромісу буде тривалим"

27 червня 2014

У чотиристоронньому форматі відбулася телефонна розмова за участі Президента України Петра Порошенка, Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, Президента Франції Франсуа Олланда та Президента Росії Володимира Путіна, яку було присвячено реалізації мирного плану для сходу нашої країни.

Петро Порошенко поінформував співрозмовників про серйозні порушення, що виникли під час реалізації оголошеного Президентом України режиму припинення застосування сили в односторонньому порядку. Зокрема, глава держави зазначив, що з 20 червня зафіксовано понад півсотні випадків порушення режиму припинення вогню з боку терористів, внаслідок яких загинуло 18 осіб, поранено 27 людей.

Президент Росії підтримав пропозицію Петра Порошенка щодо запровадження режиму припинення вогню та його моніторингу.

Петро Порошенко підкреслив, що реалізація мирного плану та забезпечення контролю всього периметра кордону можлива за умови присутності спостерігачів ОБСЄ, включно з представниками Росії, повідомляє прес-служба Президента.

Глава держави зазначив, що рішення Ради Федерації зі скасування дозволу на використання військ РФ на території України — це позитивний сигнал на шляху реалізації мирного плану. При цьому Президент наголосив, що нині Україна очікує на реальні дії з боку Росії, які сприятимуть подальшій стабілізації ситуації на Донбасі. Глава держави закликав російського колегу вжити конкретних заходів з припинення постачання бойовикам зброї та техніки через кордон України.

За підсумками розмови Федеральний канцлер Німеччини запропонувала підтримати наступні спільні кроки:

1. Забезпечення системи моніторингу з елементами контролю (стосується блокпостів та  пунктів пропуску на українсько-російському кордоні) за участі спостерігачів ОБСЄ, включно із представниками Росії на час припинення вогню;

2. Продовження переговорів Тристоронньої контактної групи;

3. Обмін списками заручників та публічні заяви керівництва РФ щодо звільнення людей до всіх, хто зараз їх утримує.

Федеральний канцлер Німеччини запропонувала, щоб функції посередника для забезпечення роботи Тристоронньої контактної групи у складі Леоніда Кучми, Хайді Тальявіні, Михайла Зурабова виконував Віктор Медведчук. Президент України та інші учасники розмови погодилися з такою пропозицією.

Згодом Петро Порошенко провів ще одну телефонну розмову з Ангелою Меркель для уточнення деяких позицій за результатами згаданої конференції. Він підтвердив свою відданість курсу на мирне вирішення ситуації, що склалася у Луганській та Донецькій областях. Сторони підсумували своє бачення заходів щодо реалізації мирного плану Президента Порошенка й домовилися про тісну координацію дій з упровадження досягнутих домовленостей. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua