"Постійний рух Густаво Салінаса"

14 вересня 2013

Георгій - Григорій ПИЛИПЕНКО
для «Урядового кур’єра»

В галереї «М-17» за сприяння посольства Мексики відкрито фотовиставку «Постійний рух» Густаво Салінаса. Творче кредо 41-річного митця: «Буденне перетворювати на мистецтво. Заволодівати моментами роздумів, вихоплювати звичайне та робити з нього щось прекрасне». Роботи Салінаса, який останніми роками живе в Мадриді та виставляється здебільшого в Європі, зроблені в 2009—2010 роки.

Експозицію до 203-ї річниці незалежності Мексики презентувала пані посол Беренісе Рендон Талавера. Вона зазначила, що виставка мексиканського фотомайстра — представника нової мексиканської школи фотографії — відкриває тиждень мексиканської культури в Україні.

Через подерті, напластовані одна на одну афіші, автор показав швидкоплинні цінності цивілізації. Фото надане автором

14 фотографій із серії «Вулиця» закарбували миттєвості космополітичних портретів куточків мегаполіса, де людина зберігає інтимність внутрішнього світу за окулярами чи масивними колонами або в плюшевому костюмі кролика. Акцентом до роздумів є фото із золотим Буддою, що переїжджає вулицю за допомогою заклопотаних робітників. Їм не до святості сакральної скульптури.

Символічним перетином до нової фотосерії «10 секунд» є куточок безлюдної вулиці, де звалені старі афіші. Професіонал саме за 10 секунд здирає та наклеює новий плакат. 11 представлених фотоплакатів є змістовними за ідеєю та банальними за матеріалом. Завдяки об’єктиву майстра він став світоглядним. Автор сфотографував подерті, напластовані одна на одну афіші з фрагментами облич, які втілюють масову культуру та суспільство споживання. Вийшли барвисті природні колажі. В них і філософія, і сарказм щодо фетишів сучасної цивілізації та її швидкоплинних цінностей.

Виставка триватиме до 17 вересня. Вхід вільний. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua