"Потенційно еконебезпечні об’єкти Луганщини в контрольованій Україною частині території"

25 грудня 2014

♦ ПАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот». Тут виробляють і переробляють аміак, який зберігається на підприємстві в ізотермічних сховищах ємністю 12 тисяч тонн. Руйнування такого сховища призведе до техногенної катастрофи з отруєнням людей, оскільки підприємство розташоване всередині конгломерату міст Сєвєродонецька, Лисичанська та Рубіжного.

Внаслідок аварії на цьому заводі може також статися викид в атмосферу формальдегіду, метанолу, ацетальдегіду.

«Азот» зупинено у квітні після першої стрілянини у місті. Але він перебуває на відстані ураження системами, які є на озброєнні бойовиків. Тому запускати підприємство до завершення збройного конфлікту небезпечно.

♦ Рубіжненський казенний завод «Заря». Виробляє тринітротолуол, амоніт та амонал, у виробництві застосовують висококонцентровану сірчану кислоту та інші небезпечні речовини. Завод не працює, але на період початку окупації тут було понад тисячу тонн вибухівки. Потрапляння на майданчик снаряда може призвести до техногенної катастрофи й загибелі людей.

♦ Накопичувач хімічних відходів біля хутора Фугарівка Попаснянського району. Власність підприємства «Азот». Підприємство працює. Містить 160 тисяч тонн різноманітних хімічних відходів від третього до першого класу небезпеки. У разі потрапляння снарядів існує велика ймовірність забруднення території шкідливими сполуками. Накопичувач розташований за кілька кілометрах від Лисичанська. Сюди теж можуть долетіти ракети бойовиків.

 Накопичувач рідких відходів колишнього підприємства Лиссода. Безгосподарний. Це кілька штучних озер з розчином хлоридів кальцію та натрію й лугів. Руйнування дамб може призвести до надзвичайного забруднення Сіверського Дінця, до русла якого кількасот метрів. Розташований у межах міста Лисичанська, у зоні досяжності ворожих обстрілів. Заходи запобігання ризикам — ліквідація накопичувача.

♦ Очисні споруди Лисичанського нафтопереробного заводу. Власник — Роснафта. Система ставків, відстійників, аеротенків тощо. Вони не працюють, але заповнені водою, мулом, нафтовим шламом тощо. Розташовані вище від водойм сільськогосподарського призначення та ланів. У разі руйнування споруд можливе значне забруднення території. Населених пунктів поблизу немає. Досяжний для ворожих обстрілів.

♦ Очисні споруди підприємства «Азот». Розраховані на очищення промислових стоків та стічних вод міста Сєвєродонецьк. Оскільки «Азот» через бойові дії не працює, споруди працюють незадовільно з погляду ступеня очистки води, і з погляду економіки.

Нині тариф для населення на очищення стічних вод у Сєвєродонецьку чи не найвищий в Україні. Недостатньо очищені стічні води скидають у Сіверський Донець. Спосіб поліпшення ситуації — створення комунальних очисних споруд.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua