"Потяг змін стартує зі Львова"

Оксана МЕЛЬНИК
4 квiтня 2014

Мінрегіон завершує доопрацьовувати Концепцію реформ місцевого самоврядування. Відповідно до неї впродовж поточного року буде підписано 23 нормативних акти, які істотно розширять повноваження органів місцевого самоврядування. Про це на ІІ Всеукраїнському форумі місцевого самоврядування у Львові повідомив директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства, експерт Ради Європи Анатолій Ткачук. За його словами, уже розроблено два законопроекти про співпрацю територіальних громад та про право територіальних громад на об’єднання. Передбачається, що у червні нинішнього року уряд передасть ці закони у парламент.

Наразі, навіть маючи кошти, муніципальна влада не може ними розпоряджатися: фінанси громади блокує Держказначейство.

«Місцеве самоврядування, міські голови — залежні, бо чиновник у казначействі визначає, який платіж піде, а який ні. Тому, безперечно, казначейство не повинно мати такого монопольного впливу, воно мусить просто обслуговувати, а місто — мати право вибору. Місцеві кошти можуть обслуговувати державні банки чи казначейство, але обирати потрібно за тим, у кого кращі умови», — наголошує міський голова Львова Андрій Садовий.

Ведучи розмову про практику європейських країн щодо розв’язання «казначейської» проблеми, посол, голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінськи зазначив: там це питання виносять на тендери, що визначають, який банк надасть кращі можливості для обслуговування бюджетів (самоврядування є частиною конкурентного ринку).

Також на форумі місцевого самоврядування обговорювали проблеми містобудівної політики на місцях. Усі дозволи на будівництво мають надаватися на місцевому рівні, позаяк у міністерствах не знають про реалії міст, а надто — маленьких містечок.

На форумі прийняли підсумковий документ — декларацію, яка стане у пригоді розробникам пакета документів, що супроводжуватимуть реформу місцевого самоврядування.

КОМПЕТЕНТНО

Вивільнимо енергію творення

Андрій ГУК,
керівник програми Ради Європи «Посилення інституційної
спроможності  органів місцевого самоврядування  в Україні»:

— Кожен рядок підсумкової декларації нашого зібрання народжувався у гострій дискусії, яка свідчить про фахову небайдужу аудиторію. Йдеться про термінове схвалення Концепції реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади та розробку плану дій реформи. Треба привести Конституцію України, інші законодавчі акти, передусім Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» до положень Європейської хартії про місцеве самоврядування та інших міжнародних договорів.

Другий загальний висновок форуму: залучення громадян, співпраця з ними та діяльність заради них під час прийняття владних рішень має стати важливим пріоритетом реформи. Задля цього маємо ратифікувати Додатковий протокол до Європейської хартії про право участі у справах місцевого органу влади. Третім «китом» повинні стати відкритість і прозорість наших владних інститутів — для цього мусимо ратифікувати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua