"Повернуті з небуття"

Владислав КИРЕЙ
9 серпня 2013

ПАМ’ЯТЬ. Спільними зусиллями пошуковці та експерти встановили чимало імен загиблих воїнів. Улітку 1941 року на території Черкаської та Кіровоградської областей проходили кровопролитні бої червоноармійців з німецько-фашистськими загарбниками. Зокрема в урочищі Зелена Брама в оточення потрапили 6-та і 12-та армії Південно-Західного фронту, частини прикордонних комендатур, а також десята дивізія НКВС. У ході запеклих боїв в урочищі загинуло багато бійців Червоної армії, про яких не залишилося жодних даних. Імена багатьох з них, здавалося б, назавжди втрачені для їхніх рідних та історії.

Та не все, виявляється, втрачено, адже пошуком загиблих воїнів і встановленням їхніх імен займається багато пошуковців. У Навчальному центрі Державної прикордонної служби України, що під Черкасами, створено пошуковий загін під керівництвом почесного пошуковця Анатолія Фартушного, який займається упорядкуванням невідомих військових поховань та проведенням науково-дослідницької й пошукової роботи з установлення імен загиблих і зниклих безвісти під час Великої Вітчизняної війни.

Нещодавно під час проведення розкопок пошуковці виявили останки воїна, біля якого було знайдено «медальйон смерті». Інформація в медальйоні могла б допомогти ідентифікувати загиблого, а тому до роботи з його вмістом потрібно було долучили професіоналів. Після кропіткої роботи фахівці змогли відновити на папері зниклий текст і встановити ім’я, прізвище та по батькові загиблого солдата. Ним виявився Григорій Артемович Сардаров.

Пошукова діяльність тривала. Знахідку передали завідувачеві лабораторії наукових експертиз Леонідові Сидоренку, який відкрив капсулу й дістав із неї паперову вкладку. Використовуючи технічне обладнання, науковець реконструював зміст рукописного тексту. Так  встановили ім’я ще одного загиблого солдата — Олексія Івановича Фідосєєва, 1914 року народження. На цьому діяльність експерта не завершилася, в об’єднаному банку даних «ОБД-Меморіал» він знайшов додаткову інформацію про цього воїна.

Кажуть, війна не закінчується доти, поки не буде поховано останнього загиблого солдата.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua