"Повертаємо славу європейської житниці"

Валерій МЕЛЬНИК
20 вересня 2013

Очікуваний валовий намолот зерна на Волині цього року становитиме приблизно 900 тисяч тонн, середня врожайність зернових — майже 32 центнери з гектара. Зерносховища вже наповнилися 760 тисячами тонн ранніх зернових. Зокрема майже 80 тисячами тонн ріпаку, якого зібрали вдвічі більше, ніж торік. Найвищого за всі роки врожаю досягнуто завдяки  новим технологіям вирощування зернових, чіткому дотриманню всіх агротехнічних заходів.

Позитивно вплинуло на вирощення і збір рекордного врожаю й те, що аграрії області повернули в сільськогосподарський обіг 80 тисяч гектарів земель, які заростали бур’янами. Завдяки цьому, окрім збільшення валового збору зерна, у 2012 році надходження до місцевих бюджетів від плати за землю порівняно з 2010-м збільшилися на 62 мільйони і сягнули 102 мільйонів гривень. І процес розорювання площ, що нині облогують, триває. 

Безумовним досягненням регіону можна вважати й те, що, згідно з укладеними з європейськими партнерами договорами, перші десятки тисяч тонн волинського зерна через створений на території області «сухий порт» нині вже відправлені до Євросоюзу. Із волинської пшениці, зокрема, печуть нині хліб у Голландії.

Торкаючись теми експорту зерна за кордон, перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Іван Бісюк, який побував із візитом на Волині, зазначив, що нині Україну визначають другою державою у світі з експорту зерна. Тому нині серед пріоритетів Мінагрополітики — пошук нових ринків збуту української продукції. Адже цього року українські селяни вже зібрали 58 мільйонів тонн збіжжя. Це значно більше внутрішньодержавної потреби, тож половину його планують експортувати.

Урядовець наголосив, що нині як ніколи аграрній галузі потрібні кризові менеджери, які б не сиділи і чекали грошей з держбюджету, а активно діяли б на випередження. Також важливе завдання влади — створення умов, що сприятимуть сільгоспвиробнику в нарощуванні виробництва продукції та її реалізації. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua