"Позитивна динаміка бюджетних доходів"

Вікторія КОВАЛЬОВА
19 вересня 2014

За попередніми даними Держказначейства, в серпні доходи держбюджету (з вирахуванням відшкодування ПДВ та випуску ПДВ-облігацій) зросли на 15% щодо аналогічного періоду минулого року до 32 мільярдів гривень. За 8 місяців цього року бюджетні доходи досягли 237 мільярдів гривень (плюс 8,8% щодо січня—серпня 2013 року). «Негативний вплив війни на сході на динаміку бюджетних доходів поки залишається обмеженим», — констатує головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан. За її словами, зростанню доходів сприяли кілька чинників. 

По-перше, за оцінкою МВФ, на частку Донецької та Луганської областей припадає лише 6,3% загальних доходів центрального бюджету і 10% загальних податкових надходжень. Водночас ці дві області забезпечують 25% загального промислового виробництва і 17% ВВП.

По-друге, в серпні набрали чинності вимоги МВФ з додаткових заходів із наповнення бюджету. Свою лепту внесло зниження курсу гривні, адже близько 20% бюджетних доходів пов’язані з імпортом. Також припинення схем контрабанди палива, за даними Державної фіскальної служби, додатково принесло до бюджету цього року 7,6 мільярда гривень, або близько 0,5% від ВВП. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua