"Працювати під водою стане безпечніше"

Олена ІВАШКО
5 квiтня 2014

Унаслідок двох світових воєн та тривалої неконтрольованої військової  діяльності територія України залишається забрудненою вибухонебезпечними предметами. Забруднено не тільки материкову територію, а й водні глибини. Нині в Миколаївській області, незважаючи на заходи, які вживаються для запобігання загибелі та травмуванню громадян внаслідок вибухів старих боєприпасів, іноді ще трапляються нещасні випадки. Тож ця проблема поки що залишається актуальною.

Миколаївським рятувальникам пощастило — вони отримали нове технічне обладнання та водолазне спорядження, за допомогою якого можна ретельніше обстежити водні глибини та знешкодити небезпечні знахідки минулих боїв. Оновлення стало можливим завдяки реалізації проекту «Підвищення спроможності Уряду України щодо виконання робіт з підводного очищення від вибухонебезпечних залишків війн акваторій Чорного та Азовського морів», що здійснюється за фінансування Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Так, для роботи під водою було передано сучасну гідроакустичну поверхневу радіостанцію, оновлений підводний передавач, гідрокостюми сухого типу з утеплювачем, маски, що повністю закривають обличчя, та ласти.

Сучасні маски захистять водолазів. Фото надане автором

Застосування такого обладнання дозволить покращити ефективність робіт із вилучення та знешкодження вибухових предметів та підвищити рівень безпеки при проведенні таких робіт як серед особового складу, так і серед мешканців прибережних районів і відпочивальників. Як зазначив начальник Головного управління ДСНС України у Миколаївській області Максим Грицаєнко, «таке модернізоване обладнання сприятиме продуктивнішій і якіснішій роботі під час очищення акваторії Чорного моря та допоможе рятувальникам виконувати свій обов’язок навіть в зимовий період».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua