"Правильна «шуба»"

Ірина ПОЛІЩУК
31 грудня 2014

Оселедець під шубою — одна із традиційних святкових страв. Проте останнім часом дедалі більше господинь відмовляється від неї, мовляв, вона надто шкідлива. Експерти розвіюють міфи про улюблену страву. Основна шкідливість шуби — оселедець і майонез.

Салат — це не лише  закуска, а й прикраса  для столу. Фото з сайту samaposebe.com

Спочатку про оселедець. Навіть якщо він дуже жирний та солоний, не варто лякатись. Адже в ньому міститься багато суперкорисних ненасичених жирних кислот омега-3, які не лише борються зі шкідливим холестерином, зменшують ризик виникнення атеросклерозу, інсульту й утворення злоякісних пухлин, а й допомагають у нелегкій справі схуднення. Також варто згадати, що ця риба, крім усього, знижує вміст у крові продуктів окислення, тобто містить антиоксиданти, високоякісний білок, вітаміни, багато мінералів. Тож стає зрозуміло, чому дієтологи її вважають навіть кориснішою за риб’ячий жир. Вада оселедців — сіль. У солоних оселедцях її багато, проте її негативний вплив нівелюється овочами, які входять до складу салату. А якщо вже надто турбує надмірна кількість натрій хлору, то оселедець можна попередньо вимочити в молоці.

Другим диверсантом у шубі вважають майонез. Проте якщо його приготувати самостійно, то салат уже не буде таким шкідливим, як із соусом промислового виробництва.

Найпоширеніший рецепт такий: 150 мл оливкової олії, один жовток яйця, 1,5 чайної ложки цукру, 1/3 чайної ложки солі, столової ложки свіжовитиснутого лимонного соку  розбавити 2 столовими ложками води. Будь-який благородний соус неможливо уявити без спецій. Тож на вибір і смак потрібно додати червоний перець, естрагон, часник, карі, гірчицю, лимонну цедру. Потрібно бути дуже уважним і не кидати в соус усе, що є під руками, а обирати одну спецію. Всі інгредієнти мають бути кімнатної температури. Потім беремо жовток і збиваємо міксером із сіллю і цукром. Безперервно збиваючи, поступово вливаємо розбавлений лимонний сік, потім невеликими порціями — олію, наприкінці додаємо прянощі.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua