"Правоохоронці Чернігівщини притягли до відповідальності хабарників"

Євдокія ТЮТЮННИК
10 жовтня 2013

Аномалія чи ні, та на Чернігівщині рясно зацвіла липа. Видатний селекціонер Іван Мічурін, напевне, не йняв би віри. Хоч свого часу і створив плодово-ягідні сорти, котрі з теплих країв успішно просунулися далеко на північ, та липи серед них не було. До того ж такої, що пишно й натхненно квітує і восени, і взимку, і навесні…

Ось зараз, приміром, дощова осінь. Урожай у коморах. Сади поволі гублять пожовкле листя. А липа цвіте. Правду кажу! Не вірите — то в Управлінні СБУ в Чернігівській області запитайте. Його співробітники підтвердять, що бачили розкішну липу в одному з міськрайонних управлінь юстиції. Головний державний виконавець цієї установи навіть довідку з неї виготовила, де йшлося, що в громадянина, котрий мав необережність звернутися до чиновниці, немає заборгованості перед державними фінансовими установами. Вона ж не розгубилася і за ту цидулку зажадала ні багато ні мало — 2 тисячі гривень. Не гаючись і великого гаманця приготувала.

На що сподівалася ця пані, оперуючи липовими даними, невідомо. Хоч гроші хотіла звичайні, видрукувані на захищеному від підробок папері, котрий використовує вітчизняне казначейство. Не липові тобто. Але в момент одержання заповідної хрусткої пачечки хабарницю затримали, і тепер, найімовірніше, її непокоїть запитання не «На що сподівалася?», а «Чому не зупинилася?». Адже в кращому разі їй доведеться виплатити чималий штраф (17–25 тисяч гривень), у гіршому — опинитися за ∂ратами з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років.

А ось голова одного з чернігівських сіл — жінка поміркована. Про липу ніби й не думала. Але її діяння однозначними назвати важко, оскільки були й бажання дотриматися закону, і прагнення обійти його. Обрала друге.

А сталося це так. Захотів приватний підприємець магазин відкрити. Знайшов приміщення. Оскільки воно числилося на балансі сільради, звернувся з проханням дати дозвіл на оренду приміщення з метою господарської діяльності. Ось тут в очільниці поважної установи і з’явилися дві суперечності: перша схиляла до вибору чесно і без зволікань дати дозвіл, аби людина спокійно працювала, поповнюючи місцевий бюджет. Друга виявилася з елементом спокуси: «Дозвіл можна і навіть треба видати, — нашіптувала, прикинувшись внутрішнім голосом. — Але що нам з тобою за це буде?». Просто тобі едемський змій!

Подумала головиха, поміркувала і склала ціну позитивному вирішенню питання: 500 доларів США. А співробітники управління ДСБЕЗ УМВС України в Чернігівській області той переломний в її долі момент зафіксували. І хоч у цьому випадку вже не папір липовий був, а совість державного службовця, покарання за вчинений злочин підприємливій жіночці не уникнути.

Тож усупереч логіці і здоровому глузду липа цвіте, коли їй заманеться. Це підтверджують і працівники сектору зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернігівській області. За їхніми словами, з початку року в регіоні виявлено і задокументовано 13 фактів вимагання та одержання неправомірної вигоди, загальна сума якої становить понад 90 тисяч гривень. До відповідальності притягнуто 13 осіб, з яких дев’ятеро — посадовці органів влади та четверо — службовці контролюючих органів.

…У затінку липової совісті багато хто почувається привільно. До певного часу.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua