КОНСУЛЬТАЦІЇ. Громадські приймальні при управліннях юстиції розпочали надання безоплатної первинної правової допомоги всім громадянам України. Відповідний наказ на виконання Закону «Про безоплатну правову допомогу» підписав міністр юстиції Олександр Лавринович. Нині по всій Україні створено 733 такі приймальні. 

Олександр Лавринович також повідомив, що при місцевих держадміністраціях, центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, виконавчих органах районних та міських рад діє 916 громадських приймалень з надання безоплатної правової допомоги та 1761 виїзний консультаційний пункт для надання правової допомоги громадянам віддалених районів сільської місцевості.

Безоплатна первинна правова допомога включає такі види послуг: надання правової інформації; надання консультацій і роз’яснень з правових питань; складання  заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації, повідомляє прес-служба профільного міністерства.

Органи, при яких створено громадську приймальню, в разі письмового звернення осіб про надання будь-якого з видів правових послуг, що віднесені до їх повноважень, зобов’язані надати такі послуги протягом 30 календарних днів з дня надходження звернення.

Якщо у зверненні особи міститься лише прохання про надання правової інформації, вона надається не пізніше 15-денного терміну з дня отримання звернення.