"Представник ОБСЄ поділився своїм баченням облаштування тих, хто тимчасово переїздить зі сходу"

Олена ІВАШКО
6 серпня 2014

До Миколаївщини прибув спостерігач ОБСЄ Борис Кацман, який першу свою зустріч провів із керівництвом Миколаївської облдержадміністрації. Він розповів, що опікується питанням вимушених переселенців, які виїжджають з території, де проходить Антитерористична операція. Сам спостерігач — з Хорватії, де також тривалий час опікувався питаннями переселенців. Він уже ознайомився із ситуацією в Херсонській області, тому для нього важливо зрозуміти, що відбувається в сусідній Миколаївській.

Заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська, яка прийняла гостя, очолює регіональний штаб щодо проблемних питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян, які переселяються з тимчасово окупованих територій та районів проведення АТО. Вона повідомила, що такі штаби створено в усіх районах області, щодня представники всіх структурних підрозділів та ДСНС працюють над розв’язанням найважливіших проблем переселенців.

За словами Оксани Альбінівни, до Миколаївщини з Донецької та Луганської областей прибуло 1042 людей, з них — 646 дітей. Це ті люди, які звернулись до будь-якого офіційного органу, але це не абсолютно реальна картина. Адже багато людей приїжджають до родичів або ж самостійно влаштовуються, не звертаючись до міграційної служби та органів соціального захисту. Для того щоб отримувати інформацію про вимушених переселенців, створено єдиний реєстр, куди надходить інформація про тих, хто звертався до медичних закладів, обійшовши міграційну службу.

Нині триває активна робота з інвентаризації житлових приміщень та їх паспортизації. Крім виявлення таких помешкань, де можуть бути розміщені переселенці, проводять їхнє обстеження, щоб вивчити умови проживання.

О. Янішевська зазначила, що більшість переселенців не бажають їхати до райцентрів та сіл. Хоч чиновниця переконана, що саме в сільській місцевості їм було б зручно, адже там є і будинки для проживання, і сусіди більше допомагатимуть та підтримуватимуть. Борис Кацман погодився із заступником голови облдержадміністрації, адже він спілкувався з тими, хто оселився в селах.

Окрім пошуку житла, оформлення відповідних документів та соціальних виплат, переселенцям допомагають працевлаштуватися. Так, нині в Центрі зайнятості зареєстровано 49 людей, семеро з яких працевлаштовано.

Борис Кацман поцікавився, як обласна влада шукає спонсорів та яким чином пересічні миколаївці допомагають переселенцям. На що отримав відповідь, що від бізнесменів та жителів області на рахунок спеціально відкритого благодійного фонду вже надійшло понад три мільйони гривень. Адже події в країні, безумовно, згуртували людей.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua