"Представники всіх областей та Криму привезли до Черкас по грудочці рідної землі"

Владислав КИРЕЙ
14 травня 2014

У Черкасах під час національно-патріотичного фестивалю «Пліч-о-пліч» у сквері за приміщенням Будинку рад створили Пагорб єдності. У цьому символічному заході взяло участь 25 відомих осіб — представників із 24 областей України та Криму. Серед них — співаки, визначні громадські діячі та олімпійські чемпіони. Для створення Пагорба єдності кожен з учасників привіз до Черкас часточку землі свого краю. Із Криму привезла її, приміром, українська співачка Злата Огневич, із Запоріжжя — чемпіон Європи та світу з плавання Денис Силантьєв, Вінниччини — чемпіонка світу з багатоборства Наталя Добринська, Рівненщини — заслужена артистка України Анжеліка Рудницька, Донеччини — переможець «Х-фактора» Олексій Кузнєцов, зі Львівщини — олімпійська чемпіонка з фехтування Яна Шемякіна, з Чернігова — олімпійська чемпіонка зі стрільби Олена Костевич, з Херсона — інтерконтинентальний чемпіон із професійного боксу Володимир Вірчис. Гості завітали святкового травневого дня у Черкаси, щоб саме тут — на території географічного центру України, в самому її серці — залишити по грудочці землі в ім’я єднання. Усі представники областей засипали її в український горщик. Віднині він перебуває під спеціальною плитою як символ єднання земель України. Тут буде встановлено пам’ятний знак.

Ми — єдиний народ, продемонстрували учасники акції. Фото Романа КИРЕЯ

— Ми всім показали, що ми — єдині, — сказала спортсменка Олена Костевич, — попри все! І так добре, що з нами тут не лише представники з усіх областей країни, а й з Криму. Для мене Україна — це і Донецьк, і Львів, і Харків, і Чернігів — єдина країна, яку я дуже люблю.

Любов до рідного міста, згуртованість та українську неподільність у Черкасах продемонстрували присіданнями. Тисячі людей у синіх і жовтих футболках на головній площі міста взялися за руки й присіли 25 разів — за кожен регіон України, зокрема й за анексований Крим. Досі подібного ніхто не робив, тож Черкащині вдалося вписати своє ім’я на сторінках «Книги рекордів України».

До учасників приєдналися й відомі українці зі світу шоу-бізнесу та спорту. Їх теж 25. Кожен із них представляв свою малу батьківщину. На знак цілісності нашої держави й для підтвердження того, що українці — єдиний народ, перед початком акції Олексій Кузнєцов із Донецька та Василь Лазарович із Івано-Франківська наживо заспівали державний гімн.

Один регіон — одне присідання. Після двадцяти п’яти керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова офіційно підтвердила новий рекорд із наймасовішого виконання цієї фізичної вправи.

— Такої великої кількості людей під час проведення флешмобів і масових акцій ще не було. Наші представники нарахували 4050 учасників, серед яких і зірки, — зауважила вона та додала, що задля того, аби об’єднати таку велику кількість людей, потрібен талант та неабиякі організаторські здібності.

— Ті події, які нині відбуваються на сході України, потребують того, щоб сісти за стіл перемовин. Саме це ми й хотіли показати 25 присіданнями. Ми закликаємо всіх політиків та небайдужих українців все-таки домовитися про те, що в нас єдина, суверенна й неподільна країна, — зазначив голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко.

Після реєстрації рекорду на головній площі міста відбувся масовий флешмоб — понад дві тисячі його учасників у синіх і жовтих футболках утворили державний прапор України, на якому близько хвилини пульсувало серце.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua