"Прифронтова Біловодщина поверне своїх корів"

3 вересня 2014

Павло ПОСТНІКОВ
для «Урядового кур’єра»

Населення чотирьох районів Луганщини щодня здає близько 25 тонн молока Біловодському молокозаводу. За словами першого заступника голови місцевої РДА Вадима Муратова, підприємство вчасно розраховується з постачальниками і споживачами. Переважно біловодчани направляли свою життєво необхідну продукцію у такі великі міста, як Луганськ, Сєверодонецьк, Лисичанськ. Везли сметану та молоко до останнього моменту, поки можливо було проїхати. А тепер квапляться відновити поставку свіжих молочнокислих продуктів уже визволеним містам. І 172 корови, про крадіжку яких «гастролерами» з сусідньої Росії 17 липня повідомляла міліція, — повернуть.

«Корови були викрадені з фермерського господарства «Зеліковське». Ми їх знайшли. Вирішуємо, як повернути», —  каже Вадим Муратов.

А от вирощеним зерном (урожай непоганий — 69 тисяч тонн зерна, зокрема озимої пшениці — майже 55 тисяч тонн) торгувати доводиться через Харківську область. Господарства, які залучали нові технології (сівалки, трактори), отримали й результат. Але тепер виходить, що витрати набагато вищі, а цінова політика практично та ж сама. Поки отриманих грошей вистачило лише на те, аби виплатити хоча б заробітну плату. А треба ще готуватися до збирання пізніх культур — соняшнику, кукурудзи, потрібні кошти й на проведення польових робіт восени. Складність ще й у тому, що майже немає паливно-мастильних матеріалів — постачальники бояться завозити їх у край через військові дії.

Та на відміну від городян, які наважуються стати тимчасовими переселенцями із зони АТО, фермерам нікуди подітися від своєї землі. Тож будуть жити, виживати і допомагати в цьому іншим людям. Тим паче, що згідно з обліком через трагічні події на півдні області в Біловодський район вже в’їхало майже 4500 переселенців. Районна влада вже підрахувала, що нині на кожне домоволодіння припадає по 4—6 приїжджих. А молока і хліба треба всім!



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua