Недавно розпочалася реалізація спільного творчого проекту «Літературні меридіани України», спів­автори якого — Національна спілка письменників, Інститут літератури імені Тараса Шевченка та Національний музей літератури. Цього разу в його межах відбувся круглий стіл «Регіональна ментальність в літературі» на прикладі творів письменників з нині прифронтової Донеччини.

Насамперед у гостинному музеї літератури влаштували імпровізовану виставку книжок літераторів з Маріуполя, Слов’янська, Покровська та колег з Донецька, які після початку гібридної війни змушені були надовго чи назавжди виїхати з окупованого обласного центру. Присутні тут співробітники Інституту літератури, самі письменники й шанувальники красного письменства під час невимушеного спілкування змогли пересвідчитися, що донецький голос в українській літературі був, є і буде.

Був, бо саме на Донеччині свого часу народилися чи працювали майстри слова Володимир Сосюра, Юрій Чорний-Діденко, Борис Горбатов, Павло Безпощадний, Іван Ле, Григорій Баглюк, Микола Рибалко, Василь Стус, Леонід Талалай, Іван Дзюба. Є, бо сучасні письменники продовжують найкращі традиції попередників, попри важкі випробування, що випали на їхню долю. Адже після окупації 2014 року проросійськими незаконними збройними формуваннями Донецька «асвабадітєлі» брутально захопили приміщення обласної організації НСПУ, бо та навідріз відмовилася спів­працювати з окупантами. Частина письменників змушена була залишити свої домівки і перебратися на вільну від «рускава міра» територію, де живе уже тривалий час. І працює.

Чергову книжку прози видав найстарший колега колишній фронтовик 96-річний Вадим Пеунов, який також виїхав з Донецька. Після пережитої окупації Слов’янська, захопленого навесні 2014-го бойовиками з-за «поребрика», написали нові книжки Микола Сіробаба, Володимир Глущенко та Олександр Яровий. Відгукнувся на гібридну війну на Донбасі творами Петро Гайворонський із Покровська, Юрій Доценко із Краматорська. У прифронтовому Маріуполі Валерій Кіор переклав урумською мовою «Кобзаря» Тараса Шевченка. Дитячу книжку про драматичні події на сході України написав і видав автор цих рядків.

І надалі буде чути донецький голос, бо на зміну старшим колегам поступово йдуть молоді автори, серед яких Катерина Карабєн-Фортун з Маріуполя, Наталія Ковальська з Бахмута.

Книжки письменників Донеччини після завершення зустрічі передали до фондів музею Інституту літератури. Самі ж автори працюють над творами, що у майбутньому, є сподівання, обов’язково поповнять хатні, шкільні та інші бібліотеки.