"Продавців м’яса змушували платити данину"

Тетяна БОДНЯ
7 вересня 2013

У ході спільної операції прокуратури Києва та столичного УБОЗ викрито корупційну схему. На 37-ми базарах міста група ветеринарних лікарів вимагала гроші за дозвіл на реалізацію м’яса. Так, організатор цієї оборудки щомісяця отримував у середньому 600 тисяч гривень.

Як розповіла журналістові «УК» начальник прес-служби ГУБОЗ МВC України Ірина Лемешева, люди, які хотіли продавати м’ясо, сплачували за дозволи кілька разів. Спочатку вони повинні були отримати цілком легально довідку в місцевій службі, звідки його везли. Такий документ коштує 130 гривень. Потім уже в Києві гроші з м’ясників збирали на місці співробітники лабораторій, плюсуючи до хабара 25 покладених гривень за довідку. Тим, у кого офіційні дозволи були, «тариф» на хабар був нижчим.

Свинині місце на прилавку, а хабарникам — на лаві підсудних. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

«Щодня з усіх торгівців м’ясом вимагали по 100 гривень за дозвільні документи на реалізацію товару. Якщо ж у продавців не було необхідних ветеринарних довідок, сума хабара могла вирости до 500 гривень», — розповідає Ірина Лемешева. Але платити данину повинні були всі. Того, хто відмовлявся, з території ринку виганяли.

За словами Ірини Лемешевої, до правоохоронців звернулися підприємці, які не хотіли терпіти таке свавілля. На Дарницькому ринку столиці винахідливих ветеринарів затримали на гарячому.

Встановлено, що співробітниця лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на вказаному ринку спільно зі своїм керівником із державного науково-дослідного інституту за грошову винагороду видавала продавцям м’яса довідки, які засвідчували безпечність їхньої продукції. Посадовців було викрито на одержанні від підприємців хабара на загальну суму 41,5 тисячі гривень.

Але це лише невеличка частка із того, що вдалося заробити учасникам цієї корупційної схеми. Тепер засновникам системи хабарів загрожує від 5 до 10 років в’язниці з конфіскацією майна. Нині правоохоронці задокументували більш як 20 епізодів злочинної діяльності ветлікарів. Вони також провели низку обшуків, вилучивши близько 300 тисяч гривень.

Як повідомила Ірина Лемешева, вже затримано організатора та його довірену особу. Тепер правоохоронці шукають їхніх спільників та опитують свідків у цій справі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua