"Проект Конституції України подадуть до Венеціанської комісії"

8 травня 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив на необхідності у найкоротші терміни подати до Венеціанської комісії проект Конституції України. Про це він заявив на виїзному засіданні Уряду в Харкові в середу, 7 травня. Про це повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

 «Навіть якщо там будуть відмінності у позиціях різних політичних сил, вважаю, що такий проект із таблицею розбіжностей треба відправляти до наших європейських партнерів для отримання їхнього бачення і завершення конституційної реформи України, яку сьогодні вимагають люди».

 «Люди вимагають зміни системи влади, і Конституція є основним документом, який змінює систему влади», - додав він.

Прем’єр-міністр підкреслив, що Уряд України розпочав «широкий загальнонаціональний діалог із приводу реальних змін в Україні»: «Такі зміни передбачають децентралізацію влади, передачу повноважень у регіони, прийняття нового Бюджетного кодексу, який би наділив територіальні громади фінансовим ресурсом, нового Податкового кодексу, який би спростив і зменшив кількість податків, забезпечив прозорість сплати податків і зменшив корупцію».

За його словами, зміни до Конституції мають також передбачати, що «кожна окрема територія, кожна окрема громада будуть мати додаткові повноваження і в гуманітарній сфері».

Арсеній Яценюк підкреслив, що позиція Уряду України у цьому питанні «була, є і буде незмінною»: «Ми захищали й будемо захищати права російськомовного населення. І чинний закон, який надає статус російській мові як регіональній, сьогодні в Україні працює. І якщо необхідно ввести спеціальний статус російської мови і мов національних меншин в конституційних рамках, думаю, це має бути предметом спільної дискусії та прийняття рішення». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua