З'ЇЗД

Микола Азаров закликав керівників профспілкового руху вимагати підвищення оплати праці на своїх підприємствах 

Прем'єр-міністр вважає профспілки ключовим партнером уряду у проведенні реформ. Як передає УНІАН, про це він заявив учора, виступаючи перед учасниками шостого з'їзду Федерації профспілок України.

"Ми бачимо профспілки ключовим партнером у справі перетворень, які повинні бути проведені в нашій країні. І ми твердо стоїмо на позиції діалогу й там, де це можливо, компромісу", - наголосив глава уряду.

Микола Азаров привітав Василя Хару з переобранням на посаду голови Федерації профспілок України й побажав йому успіхів у роботі. Прем'єр також підкреслив, що він відкритий для діалогу з головою профспілок України. "У своєму кабінеті я поставив телефон прямого зв'язку з головою профспілки. Я був першим Прем'єр-міністром, який такий зв'язок встановив, перш за все, для встановлення нормальних робочих контактів із профспілковим рухом, до якого ми ставимося з великою повагою", - підкреслив глава уряду.

Партнерство з профспілками Прем'єр-міністр, зокрема, вбачає у підвищенні зарплати для працюючих. "Дуже важливе завдання профспілок, і тут ми вам партнери, це не тільки вимагати від держави підвищення соціальних стандартів. Ми згодні сідати і це обговорювати. Але ж ви обов'язково вимагайте підвищення фонду оплати праці на своїх підприємствах, і ми тут вас підтримаємо", - сказав Микола Азаров.

Прем'єр-міністр підкреслив, що профспілки також повинні вимагати ліквідації заборгованості перед працівниками на підприємствах: "Тут ми вас теж підтримуватимемо. Давайте разом тиснути на бізнес, щоб він збільшив фонд оплати праці". При цьому він зазначив, що збільшення фонду оплати праці підштовхне бізнес до модернізації виробництва, скорочення витрат на матеріально-технічні ресурси тощо.

Учасники з'їзду передали главі уряду кілька записок щодо ситуації з незабезпеченням підвищення зарплат працівникам освіти. "Ну, добре, що ви захищаєте (Дмитра Табачника - УНІАН). Я його теж захищав до певного часу. А от після того, як ви прийшли до Кабінету Міністрів, я йому сказав: якщо ти зі своїми людьми не можеш порозумітися, то бери шинель - йди додому", - сказав Микола Азаров. При цьому в залі пролунали оплески.

Прем'єр підкреслив, що такі ж слова може сказати на адресу будь-якого іншого міністра. На його думку, кожен член уряду має обстоювати інтереси своєї галузі. "Коли він починає розповідати: я п'ять разів звертався до міністра фінансів... Так хоч двісті п'ятдесят разів звертайся - ти повинен, якщо ти у цьому впевнений, на кожному засіданні Кабінету Міністрів обстоювати, доводити, переконувати. Якби ти таку позицію мав, ти б усе вирішив. От після ваших маніфестацій я подумав, а чи варто мені його захищати далі", - сказав Прем'єр.

При цьому із залу пролунали вигуки, що міністра треба захищати, а сам глава уряду відзначив, що у записках, адресованих йому, викладено ті ж прохання. "Говорять, що треба. Ну, раз треба, дамо ще строк", - резюмував Микола Азаров.

Глава уряду також повідомив учасникам профспілкового з'їзду, що Україна може обійтися без кредиту Міжнародного валютного фонду, але, як він наголосив, для нас це дуже невигідно.