"Промисловість Сумщини плюсує"

Олександр ВЕРТІЛЬ
20 листопада 2014

За підсумками дев’яти  місяців нинішнього року промислові підприємства Сумщини реалізували продукції на суму 18 мільярдів гривень, що майже на 11 відсотків більше від аналогічного торішнього показника.

Про це повідомив начальник управління промисловості Сумської ОДА Сергій Крестенков, наголосивши, що серед лідерів — хімічні підприємства. За попередніми розрахунками, вони мають усі передумови для успішного виконання виробничих показників, передбачених планом соціально-економічного розвитку регіону на 2014 рік.

За словами посадовця, зараз сумські підприємства активно збільшують частку продукції машинобудування на внутрішньому ринку та ведуть роботу з диверсифікації зовнішніх ринків.

Серед показових прикладів — діяльність флагмана вітчизняного машинобудування Сумського НВО імені М.В. Фрунзе, яке вже сформувало портфель замовлень на 2015 рік на дві третини від запланованого обсягу. До того ж підприємство успішно переорієнтовує традиційний російський вектор, знаходячи  нових партнерів для співпраці як в Україні, так і за кордоном.

Серед них — нафтогазовидобувники Узбекистану, які зараз інтенсивно освоюють природні промисли «Північний Нішан» та «Південний Кемачі». З ними сумські машинобудівники недавно уклали черговий договір на виготовлення партії сучасного станційного устаткування.

За словами провідного менеджера відділу продажу у Середній Азії та країнах СНД Андрія Мельника, йдеться про вісім теплообмінних апаратів типу «газ-газ» та стільки само захисних решіток, а також про окремий блок системи постачання оливи. Вага теплообмінних апаратів становить відповідно 1,5 і 5,6 тонни. Передбачається, що готову продукцію буде відвантажено до Узбекистану наприкінці першого кварталу наступного року.

Разом з тим сумські машинобудівники успішно освоюють казахський ринок, який залишається для них одним із стратегічних. Майже одночасно з узбецьким замовленням укладено договір на виготовлення установки осушення газу продуктивністю 27 мільйонів кубометрів на добу для підземного сховища газу «Бозой». Фахівці підприємства також проведуть монтажні та пусконалагоджувальні роботи, навчать персонал  обслуговувати  об’єкт. Контракт з казахськими партнерами дає змогу широко презентувати промислові можливості слобожанських майстрів. Адже йдеться не тільки про виробництво складного технологічного устаткування, а й про замкнений виробничий цикл — аж до запуску об’єкта.

Оскільки «Бозой» мають увести в експлуатацію восени наступного року, то фрунзенці вже приступили до виконання замовлення. Вони  виготовлять майже 60 одиниць обладнання.

Успішно освоюють зовнішній ринок, переважно європейський, і ПАТ «НВАТ ВНДІкомпресормаш», ТОВ «Мотордеталь-Конотоп», ДП «Завод обважнених бурильних та ведучих труб», ТОВ «Завод Кобзаренка» та інші.

Промисловики області не тільки утримують наявні позиції, а й нарощують виробничі потужності. Зокрема, нещодавно у ТОВ «Завод Кобзаренка» ввели в експлуатацію цех із виробництва сільськогосподарських причепів та напівпричепів обсягом понад 370 одиниць на рік, а також споруджують новий автомобільний гараж та складальний цех.

Недавно справили виробниче новосілля у приватному підприємстві «Сейм». Тут став до ладу корпус з випуску електророзподільної та  контрольної апаратури,  контрольно-вимірювальних приладів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua