"Провести ЗНО на півострові неможливо"

Тетяна МОІСЕЄВА
29 березня 2014

Самопроголошена кримська влада загнала освітні заклади  півострова  як в інформаційну, так і у фінансову ізоляцію: «Ситуація дуже напружена. Є складнощі комунікації із закладами освіти, тому що її звичні канали  перервано. Самопроголошена влада Криму не співпрацює з київською. Фактично заблоковано всі платежі, зокрема й  закладам освіти», — повідомила журналістам перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.  

Станом  на четвер із  Криму до інших вишів переведено 40 студентів, а загалом така робота триває щодо двох сотень людей. МОН видало лист-рекомендації  вишам щодо спрощеної процедури їх переведення і домовилося з Мінекономіки, що,  коли стане відомо, скільки студентів і в які  виші  перевелися,  місця державного замовлення  пізніше переведуть за ними в ці університети окремим рішенням міністерства. Проблемою лишається переведення студентів-контрактників, котрі оплатили  навчання в кримських вишах. МОН звернулося до ВНЗ інших регіонів, щоб вони принаймні зберегли рівень оплати навчання таким, який був у цих студентів у Криму.

Одне із найгостріших — питання, як завершити навчальний  рік  кримським випускникам. Зокрема в міністерстві сподіваються, що зможуть організувати для них зовнішнє незалежне оцінювання. «І тільки якщо це виявиться фізично неможливо, розглядатимуть варіанти внесення змін до  Умов прийому до вишів, і випускники  кримських шкіл  вступатимуть на інших підставах»,  — сказала Інна Совсун. 

За словами директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука, у нинішній ситуації  провести ЗНО на території Криму  неможливо. «Ми не зможемо доставити туди тестові матеріали, забезпечити їх цілість, унеможливити передчасне відкриття тощо. Не зможемо виплатити гроші людям, які братимуть участь у проведенні ЗНО»,  — констатував він. Отже,   пропонується три варіанти  виходу із ситуації.

Перший: учасники зовнішнього незалежного оцінювання можуть перереєструватися через персональні сторінки на сайті Українського центру оцінювання якості освіти для проходження ЗНО в основну сесію в будь-якому регіональному центрі. Другий варіант: абітурієнти зможуть узяти участь у додатковій сесії ЗНО, яка триватиме тиждень після завершення основної сесії. Для цього їм також потрібно перереєструватися. Третій, винятковий,  варіант: проведення ще однієї додаткової сесії ЗНО вже безпосередньо в тих вишах, куди абітурієнти подадуть документи. «Хоч для цього нам також потрібно знати, скільки буде таких абітурієнтів», — сказав фахівець. 

До речі, за даними опитування, яке провів Сімферопольський регіональний  центр оцінювання якості освіти, 62,3% кримських абітурієнтів обирають  зовнішнє незалежне оцінювання як найважливішу форму участі в конкурсі на вступ до вищих навчальних закладів України. Російському єдиному державному іспиту віддали перевагу лише 7% опитаних, а 30% обрали  вступні іспити. 50% кримських абітурієнтів планують стати студентами вишів України.

Увага!

Телефони «гарячої лінії» МОН:

(044) 481- 32- 11

(044) 481-32-36

ВАЖЛИВО ЗНАТИ 

Студентам, які хочуть перевестися з вишів Криму до  навчальних закладів в інших регіонах України, бажано надати свою особову справу, яку можна отримати у ВНЗ. Якщо справу отримати неможливо, потрібна принаймні залікова книжка. Трапляється, що студенти приїздять із Криму  лише з паспортом  або студентським квитком. У такому разі університети можуть, скориставшись Єдиною державною електронною базою з питань освіти, перевірити, чи цей студент справді навчається  в тому чи тому кримському виші. Ця  інформація  є підставою,  щоб дозволити навчання. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua