"П’ять залізних троянд від України"

20 листопада 2014

«Ваш візит дуже символічний, він яскраво демонструє, що наша співпраця розвивається дедалі швидше», — з такими словами Президент Петро Порошенко звернувся до Прем’єр-міністра Королівства Норвегія Ерни Солберг. Під час зустрічі глава держави подякував Норвегії за підтримку незалежності, територіальної цілісності та суверенітету України в один із найскладніших періодів її історії — боротьби проти зовнішньої агресії та тероризму.

«Ваша країна добре знає, яку біду приносить тероризм. Ми були з Вами в дні трагедії, яка забрала життя невинних людей в Осло і на острові Утойя», — сказав він. А на знак солідарності Петро Порошенко передав Ерні Солберг п’ять залізних троянд від українських ковалів для монумента «Залізна троянда для Норвегії». Вона увічнюватиме пам’ять жертв терористичних актів у Норвегії 22 червня 2011 року. Як повідомляє прес-служба Президента, цей монумент планують відкрити у 2016 році — він символізуватиме величезну кількість троянд, які принесли норвежці на місце вибуху в Осло та скоєння вбивств на Утойї. Свої залізні троянди вже надіслали ковалі з кількох десятків країн, тепер серед них є й українські.

Також глава держави звернув увагу Прем’єр-міністра Норвегії на численні прояви тероризму, зокрема на трагедію малайзійського літака рейсу МН17 та на ситуацію в Донецькій та Луганській областях. Він підкреслив, що складну ситуацію на Донбасі можна вирішити шляхом дотримання мінських домовленостей усіма сторонами.

Президент зазначив, що використання газу як політичної зброї — неприпустимо, і подякував норвезькій стороні за розуміння та підтримку України на шляху до її енергетичної незалежності та економічного розвитку. «Наша співпраця дуже важлива і в економічній сфері, особливо в контексті того, що Україна потребує негайної диверсифікації енергопостачання, передовсім газопостачання», — наголосив Петро Порошенко та зауважив, що першою компанією, яка запропонувала допомогу, була норвезька Statoil.

Коментуючи ситуацію на Донбасі, Прем’єр-міністр Норвегії акцентувала увагу на тому, що російська сторона має дотримуватися мінських домовленостей «не лише на словах, а й на ділі».

У рамках зустрічі сторони обговорили подальші спільні кроки із гарантування безпеки України та активнішого залучення міжнародної допомоги і посилення єдності країн задля мирного врегулювання ситуації.

Ерна Солберг поділилася з Петром Порошенком враженнями від відвідання Майдану та місця загибелі героїв Небесної Сотні. «Україна, яка за останній рік пройшла важкі випробування у боротьбі за свободу та незалежність, заслуговує на мир, стабільність та економічне зростання», — наголосила високопосадовець.

 Відділ новин 
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua