"П’ятдесят путильських «арканів»"

Світлана ІСАЧЕНКО
11 червня 2013

ТАК БУЛО І БУДЕ. Добрими словами, співами та обрядовими танцями довкола палаючої ватри  (де один з головних і обов’язкових — гуцульський чоловічий танець «Аркан») відправила Путильщина своїх вівчарів з отарами на високі пасовиська. За традицією, давньою, як ці гори, влаштували Свято виходу на полонини. Офіційне літочислення стверджує, що цього року в Путильському районі Буковини воно ювілейне.

На «Полонинську ватру-50» завітали, як належить, делегації не тільки з області, а й з усієї Західної України. Усі учасники свята казали вівчарям щире напуття, яке з давніх-давен лунає цими днями в Карпатах: «Аби були здорові ви і ваша маржина!» Бажали доброго полонинського травостою, високих надоїв і приростів.

Народні танці й співи супроводжували свято вівчарів. Фото Іллі ПЕРОГАНА

Звичай вимагає серед найкращих газдів обрати головного ватага. Шановані у краї трударі радилися недовго. Почесне звання, яке багато до чого зобов’язує, довірили цього року Ярославові Євенчуку, молодому керівникові фермерського господарства «Горлиця» із села Дихтинець. Він має піклуватися не лише про свою отару, а й щоб на всіх високогірних полонинах, де випасатимуть овець, не згасала ватра, щоб в усьому був лад і статок.

— На літньотабірне утримання перейде в районі цього року 4 тисячі овець і кіз, — розповідає начальник відділу агропромислового розвитку Путильської райдержадміністрації Іван Слижук. — Маржину прийматимуть зокрема полонини Яровиця, Красний Діл, Випчина, Шушинці. У нас є і племінні репродуктивні господарства, які у співпраці з Буковинським інститутом агропромислового виробництва успішно розводять овець української гірськокарпатської породи.

Головний ватаг нестиме вогонь ватри високо в гори



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua