"Рада обіцяє працювати професійно, якісно й прозоро"

Катерина МАЦЕГОРА
8 квiтня 2015

Пленарний тиждень у Верховній Раді розпочався з блокування парламентської трибуни групою позафракційників та народних депутатів від фракцій «Блок Петра Порошенка» і «Батьківщина». Крапки над «і» у цьому прецеденті швидко розставив у своєму кабінеті Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, скликавши на розмову керівників фракцій, які входять до складу коаліції. Він доручив профільним парламентським комітетам провести в середу відкриті засідання та заслухати інформацію про стан розслідування можливих корупційних діянь урядовців і ситуації у сфері тарифоутворення.

Проблеми корупції піддадуть публічному обговоренню в комітетах з питань запобігання і протидії корупції та законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, а Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства відзвітує про тарифи на житлово-комунальні послуги.

У четвер Верховна Рада заслухає висновки профільних комітетів, визначиться, чи утворювати тимчасову слідчу комісію з розгляду заяв про зловживання в уряді й, можливо, вже у п’ятницю запросить посадовців звітувати. «Це буде професійно, якісно і відверто. Це буде справжній контроль, професійний підхід і відповідальність як політичних сил, так і голів комітетів за обов’язкове вирішення питання», — резюмував Володимир Гройсман. На його переконання, до цих проблем слід застосовувати делікатний та серйозний підхід.

Тим часом у сесійній залі «з легкої руки» першого заступника Голови парламенту Андрія Парубія парламентарії розглянули низку документів.

Урядовий проект закону про внесення змін до Сімейного кодексу щодо врахування відомостей про соціальний супровід сім’ї (особи) при захисті сімейних прав та інтересів у судовому порядку підтримали у першому читанні 226 народних обранців. За основу ухвалено й проект Закону «Про внесення змін до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо звільнення з військової служби осіб, які мають на утриманні дітей-інвалідів I чи II групи» (244 голоси). У пояснювальній записці до документа йдеться про те, що нині в зоні АТО перебувають чоловіки, яких мобілізували ще до ухвалення вищезазначених змін. Вони можуть за власним бажанням відмовитися повертатися з АТО.

Закон «Про внесення змін до статті 26 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо військовослужбовців, які є студентами або аспірантами денної форми навчання» підтримали 245 парламентаріїв. За те, щоб докторанти денної форми навчання не підлягали призову на військову службу під час мобілізації на особливий період, а докторанти, що вже призвані, мали право на звільнення з військової служби за власним бажанням, проголосували 254 народні обранці.

Закон «Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» щодо державної підтримки вугільної галузі» ухвалено 269 голосами «за». Він забезпечить стовідсоткову виплату заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств та стабілізує їхню роботу.

Того ж дня у першому читанні 230 голосами підтримано проект закону «Про внесення змін до Закону «Про оренду державного і комунального майна» (щодо особливостей орендних відносин дошкільних навчальних закладів), 265-ма — проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення прозорості діяльності Антимонопольного комітету», а 261 голосом підтримано проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій).



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua