"Рада Європи відстежує факти дискримінації"

Вікторія ВЛАСЕНКО
28 травня 2013

ПРАВА ЛЮДИНИ

Прояви гомофобії спостерігаються в усіх європейських країнах

Про це в інтерв’ю кореспондентові «УК» заявив доповідач Парламентської асамблеї Ради Європи з питань захисту прав ЛГБТ-спільноти Хекон Хоглі після засідання Комітету ПАРЄ з питань рівності та недискримінації, яке відбулося в Парижі.

Хекон Хоглі працює над доповіддю на тему «Боротьба проти дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності», яку буде представлено на розгляд депутатів ПАРЄ під час літньої сесії у червні. В рамках підготовки доповіді він здійснив візити в Угорщину, Росію, Молдову, кілька тижнів тому побував і в Києві й висловив задоволення зустрічами, які йому вдалося провести під час візиту. «Я мав розмови з міністром юстиції, омбудсменом, депутатами від Партії регіонів, — сказав Хекон Хоглі. — Депутати опозиції напередодні висловлювали бажання зустрітися, але чомусь ця зустріч не відбулася».

Загалом, за словами доповідача ПАРЄ, факти дискримінації проти ЛГБТ-спільноти в Україні існують. «Проте така дискримінація є в усіх європейських країнах», — наголосив він. На запитання, чи явище гомофобії сильніше в пострадянських країнах, ніж у Західній Європі, Хекон Хоглі відповів:

— Я так не сказав би. Традиційно країни Східної та Південної Європи мають стійкі упередження проти представників ЛГБТ. Крім того, в економічно бідніших суспільствах меншини завжди дуже вразливі, а політики експлуатують цю тему, щоб здобути більше голосів на виборах. Проте, і про це ми говорили з омбудсменом Валерією Лутковською, менталітет суспільства треба змінювати, хоча це доволі копітка і тривала справа.

Відповідаючи на запитання, чи відчув він бажання офіційного Києва зробити крок назустріч ЛГБТ-спільноті, Хекон Хоглі, трохи завагавшись, відповів:

— Я скажу «так», така воля є. Оскільки Україна хоче стати частиною демократичної Європи. Це означає не лише бути частиною спільного економічного ринку, а й поділяти і поважати спільні європейські цінності та права людини. А проблема ЛГБТ, безперечно, стосується сфери захисту прав людини.

Представник ПАРЄ стурбований «голосами, які лунають у Верховній Раді України» і фактично закликають до дискримінації сексуальних меншин. «Поки що не зовсім зрозуміло, до яких конкретних дій збираються вдатися ці люди, — сказав Хекон Хоглі. — Проте такі заклики абсолютно несумісні з європейськими цінностями — толерантністю і повагою до меншин. А офіційні заборони на проведення маршів та парадів представниками ЛГБТ-спільноти — це пряме порушення принципу свободи вираження та мирних зібрань, який відстоює Рада Європи». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua