"Рада зареєструвала проект закону про зміни до Бюджетного кодексу"

22 грудня 2014

Кабінет міністрів України вніс у Верховну Раду проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державних капітальних вкладень, передає УНН.

Відповідний законопроект №1537 зареєстрований у парламенті 22 грудня.

Як зазначається, представлятиме проект закону у Верховній Раді Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус.

«Проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо державних капітальних вкладень)» розроблено на виконання Матриці стратегічних та інституційних реформ, узгоджених із Світовим банком для надання Україні чергового траншу фінансової допомоги (Другої позики на політику розвитку, 500 млн. доларів США) та на виконання частини восьмої пункту 2 доручення Кабінету Міністрів України від 05.05.2014 № 17413/0/1-14 до проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2015 рік, схваленого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.04.2014 № 385», – йдеться у пояснювальній записці.

Зазначається, що внесення змін до Бюджетного кодексу викликане необхідністю удосконалення системи управління державними інвестиціями, її інтегрування в процес бюджетного планування, законодавчого визначення основних підходів до прозорого формування та розподілу державних капітальних вкладень, при якому забезпечуватиметься фінансування проектів протягом усього терміну їх реалізації.

«Проект Закону розроблено з метою гармонізації системи управління державними інвестиціями з бюджетним процесом шляхом:

визначення поняття «державні (місцеві) капітальні вкладення»; запровадження прозорої процедури визначення планових та прогнозних на наступні за плановим два бюджетні періоди обсягів державних капітальних вкладень на розробку та реалізацію державних інвестиційних проектів вартістю 100 млн. грн. і більше; визначення процедури включення капітальних вкладень, які спрямовуються на розробку та реалізацію таких проектів до Закону України про Державний бюджет», – сказано у пояснювальній записці.

Також зазначається, що реалізація проекту Закону забезпечить спрямування державних капітальних вкладень на державні інвестиційні проекти, за умови, що їх відібрано на конкурсних засадах.

«З метою забезпечення поступального переходу до такого порядку здійснення капітальних вкладень пропонується встановити, що нові вимоги є обов’язковими для проектів, які планується фінансувати, починаючи з 2016 року», – йдеться у пояснювальній записці.

Автори законопроекту зазначають, що реалізація проекту Закону не призведе до зміни бюджетних показників в поточному бюджетному періоді.

«Реалізація проекту Закону забезпечить створення єдиної системи проведення оцінки, відбору і моніторингу державних інвестиційних проектів, які розробляються і реалізуються за рахунок державних капітальних вкладень, та інтегрування такої системи до процесу бюджетного планування», – йдеться у пояснювальній записці.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua