"Ракетами ембарго не втримати"

Оксана ГОЛОВКО
30 травня 2013

КОЖЕН ПРИ СВОЄМУ. США і Росія знову мають розбіжності в питанні розв’язання кризи в Сирії. Вашингтон та Москва по-різному оцінюють рішення Євросоюзу не продовжувати ембарго на постачання зброї сирійським повстанцям.

Зокрема речник Білого дому Джей Карні привітав цей крок ЄС, зазначивши, що  США не мають планів озброїти опозицію, та засудив постачання Росією зброї сирійському урядові, заявивши, що такі кроки не наближають політичне розв’язання проблеми.

А Росія у свою чергу засудила рішення Євросоюзу як нелегітимні, заявивши, що вони підривають зусилля з організації міжнародної мирної конференції із сирійського питання. Москва також захищає своє рішення поставити зенітно-ракетні комплекси С-300 сирійському урядові, стверджуючи, що  ця зброя лише допомагає стримувати іноземне військове втручання і не призначена для використання у громадянському конфлікті.

Ембарго на постачання зброї, накладене ЄС на Сирію у травні 2011 року, однаковою мірою стосувалося і уряду, і опозиції країни. Однак  після того, як пролунали звинувачення сирійського уряду в тому, що він, ймовірно, застосовує хімічну зброю, міжнародна спільнота почала тиснути на ЄС, вимагаючи від нього дій.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua