"Разом з очеретом згоріло безліч птаства"

Владислав КИРЕЙ
12 липня 2013

ПІДПАЛИ. Очерети на річках Гнилий Тікич та Гірський Тікич у Тальнівському районі на Черкащині палали довго — весь квітень і початок травня. Як розповів голова районного товариства мисливців та рибалок Іван Решітник, згорів увесь сухий очерет, приміром, між селами Лащова та Веселий Кут. А з ним згоріли і пташині гнізда. Особливо постраждали птахи, що гніздяться в районі сіл Піщана та Чеснопіль, де обидва Тікичі впадають у річку Синюху. 

Та найбільша трагедія сталася з фазанами. Безліч цих птахів знищено вогнем просто живцем. У підпалах тут підозрюють орендарів землі, які вже не вперше в такий спосіб борються з торішньою стернею. Вогонь потім перекидається й на очерети.

— Скільки не сигналізуємо, — обурюється Іван Дмитрович, — іще жодного разу винних не знайшли. Палії, зрозуміло, зникають з місця події.

Новиною був черговий підпал і для Черкаської міжрайонної природоохоронної прокуратури. Як повідомив міжрайонний прокурор Іван Лут, дано відповідні доручення для перевірки ситуації державній екологічній інспекції та лісовій пожежній охороні. У разі виявлення винуватців підпалів, таке адміністративне порушення тягне за собою серйозні стягнення.

Палали очерети недавно й на берегах Дніпра в Золотоніському районі. Там, як повідомив заступник начальника державної екологічної інспекції в Черкаській області Володимир Шевченко, винних також не виявлено. Кажуть, підпалюють очерети браконьєри, яким рослинність заважає втікати від рибінспекції. Дивно, що величезною шкодою, якої завдають палії дикій природі, зокрема птаству, ніхто не переймається.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua