"Реабілітація по-одеськи"

Іван ШЕВЧУК
31 серпня 2013

За два роки Одеса планує взяти своєрідний реванш за те, що свого часу її було вилучено з переліку міст, які приймали Євро-2012. Аби не залишитися поза межами чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року, у місті прагнуть належним чином підготувати свою інфраструктуру. 

Уже в жовтні тут має розпочатися будівництво багатофункціональної арени зі ста видів спорту. Зводитиме її ТОВ «United Basketball Investments». Директор компанії Олег Бичков каже, що нині вже отримано всю дозвільну документацію на землю й ведеться підготовка до безпосередньо будівельних робіт. Нова арена, що має з’явитися на місці давно занедбаного заводу «Одессільмаш», зможе приймати понад 6000 глядачів. Поза тим, поряд буде споруджено торговельно-розважальні та офісні центри.

Аби до них могла дістатися якомога більша кількість уболівальників, у рамках підготовки до Євробаскету-2015 в Одесі проведуть масштабну реконструкцію аеропорту. Коштом інвестора ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» тут має бути зведено новий пасажирський термінал.

Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, котрий побував у Одесі з робочою поїздкою, сказав, що після реконструкції «це буде один із найкращих аеропортів в Україні, де передбачено і зони прильоту-відльоту, і транзитну зону».

За прогнозами експертів, після реконструкції пасажиропотік Одеського аеропорту зросте у 2,5 раза. І якщо 70—80 мільйонів доларів у будівництво терміналу має вкласти виключно приватний інвестор, то спорудження нової злітно-посадкової смуги буде виконано за рахунок бюджету.

«Державним коштом в Одеському аеропорту збудують нову смугу більш серйозного навантаження, — повідомив Олександр Вілкул. — Її довжина становитиме 2 тисячі 800 метрів. Нині аеропорт може приймати лише середньомагістральні літаки. Поява ж такої смуги дасть змогу розширити радіус аеропорту. З Одеси можна буде літати і до Бангкоку, і до Америки».

Це задоволення обійдеться державному бюджету в 1,68 мільярда гривень. Проект смуги вже пройшов державну експертизу і був затверджений Кабміном. Планується, що нова злітна смуга прийме перші літаки вже на початку 2015 року. Кількома місяцями раніше має бути введено в експлуатацію вже згаданий пасажирський термінал.

Прозаїчніший, але не менш важливий об’єкт віце-прем’єр приймав безпосередньо під час своєї одеської поїздки у місті-супутнику Іллічівську. Тут урочисто відкрили  резервуар чистої води (РЧВ) з насосною станцією, що забезпечить централізованим водопостачанням жителів міста. На майданчику передбачено резервуарний парк об’ємом 10 000 кубометрів. Введення в експлуатацію нового РЧВ з насосною станцією забезпечить мало не вдвічі зменшене енергоспоживання. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua