"Референдум тотальної фальсифікації"

25 березня 2014

Венеційська комісія одностайно ухвалила рішення, яким визнала нелегітимним референдум у Криму, оскільки він порушує, крім Конституції України, базові міжнародні принципи щодо територіальної цілісності та суверенітету суб’єктів міжнародного права. Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко. Представляючи правову позицію України на сесії Венеційської комісії щодо ініційованого в АРК референдуму про приєднання до РФ, він заявив: «Під багнетами автоматів з масовими фальсифікаціями представники Російської Федерації намагалися прикрити анексію Криму напів’юридичними документами. Це неприпустимо для країн, які мають договори про дружбу», — зазначив міністр.

Також на сесії заслухано висновок комісії щодо відповідності міжнародним стандартам законопроекту РФ про приєднання до федерації нових суб’єктів. Павло Петренко пояснив, що приєднання певної території можливе лише за міжнародним договором між двома державами.

На проведення референдуму в АРК виготовили бюлетенів для такої кількості населення, яка перевищує реальну на понад 40%. Фото з сайту kommersant.ru

«Після ухвалення Верховною Радою Криму постанови «Про проведення загальнокримського референдуму» виконуючий обов’язки Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов зупинив чинність зазначеної постанови як такої, що не відповідає Конституції та законам України», — наголосив він.

А окремо нагадав, що парламент констатував заявою невідповідність постанови ВР АРК Конституції, Конституційний суд України визнав її неконституційною також.

Щодо проведення «загальнокримського референдуму» Павло Петренко поінформував: «За даними самопроголошеної лічильної комісії, в АРК 96,77% учасників проголосували за возз’єднання Криму з Росією на правах суб’єкта Російської Федерації. Такого результату, за свідченням спостерігачів, досягнуто шляхом фальсифікацій та численних порушень загальних засад проведення референдумів. Зокрема, для проведення референдуму в АРК виготовили бюлетенів для такої кількості населення, яка перевищує реальну на понад 40%».

Окрім цього, в додаткові списки виборців у день голосування вносили «аномальну» кількість громадян; було чимало випадків голосування громадян Росії; були й випадки «вуличного» голосування; траплялися напади на журналістів, яких усіма можливими способами не допускали на дільниці.

Як передає слова міністра прес-служба Мін’юсту, підтримка Венеційською комісією позиції України щодо антиконституційності призначення та проведення «загальнокримського референдуму» сприятиме посиленню позиції України у питанні відстоювання її суверенітету та територіальної цілісності. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua