"Реформа місцевого самоврядування: перший пішов"

Вікторія КОВАЛЬОВА
8 липня 2014

Верховна Рада ухвалила законопроект «Про співробітництво територіальних громад». Цей документ, ухвалений на засіданні 17 червня, є першим з пакета проектів законів щодо реформи місцевого самоврядування. Його чекали територіальні громади сіл, селищ, міст, адже він дає громадам дієвий механізм об’єднання їхніх зусиль і ресурсів для вирішення нагальних питань.

«Тотальна, повсюдна централізація влади, яка панувала в Україні, особливо протягом останніх років, призвела до того, що Україна почала перетворюватись на країну з нереалізованими можливостями. Централізація знищувала ініціативу знизу і забирала у людей можливості впливати на власне життя», — вважає віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

Проведення реформи місцевого самоврядування надасть громадам — містам, селам, селищам — повноваження і водночас забезпечить дієвий контроль за місцевою владою з боку громади та держави. Планується наділити місцеве самоврядування можливостями приймати рішення, фінансувати місцеві програми за власні кошти, розвивати місцеву економіку, гуманітарну сферу. Це дасть змогу побудувати зовсім іншу модель розвитку України за зразком європейських країн.

Фундаментальне завдання сьогодні — внести зміни до Конституції в частині місцевого самоврядування, де дуже чітко визначити, як далі здійснюватиметься управління в державі. «Кожна людина, кожний громадянин має усвідомлювати, що саме від нього залежить, як житиме його громада сьогодні й завтра. Від нього, а не від узурпатора, який може шляхом прямих виборів сісти в крісло голови області й стати диктатором, приклади яких ми вже маємо», — наголосив віце-прем’єр-міністр.

Нагадаємо, що крім прийнятого законопроекту «Про співробітництво територіальних громад» підготовлено проект закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (схвалений урядом 11 червня 2014 року). 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua