"Реформа наблизить сільський побут до міського"

Вікторія КОВАЛЬОВА
17 травня 2014

Найближчим часом Мінрегіон подасть на розгляд уряду законопроект, який слабкі сторони територій перетворить на сильні, забезпечивши їм державну підтримку фінансовими механізмами стимулювання регіональної економіки. Про це заявив на селекторній нараді у Києві віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

За його словами, громада, район, область та держава мають стати партнерами в тому, щоб акумулювати національний дохід і справедливо розподіляти його. Йдеться про відрахування частини того чи іншого податку у місцевий бюджет. Найпродуктивнішими надходженнями для територіальної громади нині, на думку урядовця, є податок на прибуток підприємств та податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). «Утім, це твердження може стати і предметом дискусії», — зауважив він.

Під час селекторної наради представники Закарпаття зазначили, що велика проблема в Україні — міграція населення з села до міст. І поцікавилися: якщо люди працюють в містах, а адміністративні послуги отримують у сільському населеному пункті, куди саме в такому разі буде сплачуватися ПДФО?

«У такому разі громадянин сплачуватиме ПДФО за місцем проживання», — уточнив Володимир Гройсман.

Такий підхід сприятиме наповненню місцевих бюджетів та розвитку громад. За даними українсько-швейцарського проекту «Підтримка децентралізації в Україні-DESPRO», в Україні спостерігається прискорена депопуляція малих сіл та бюджетної інфраструктури на відстані понад 15 кілометрів від райцентру. Наприклад, із 2003-го по 2009 роки населення в сільрадах чисельністю менше 1500 жителів скоротилося більш як на 10%. У великих селах, селищах, містах районного значення таке падіння уповільнилося, а в багатьох навіть є певний приріст через переїзд молодих сімей за місцем роботи. Однак він не компенсує зменшення населення в селах, адже більшість активного населення їде до мегаполісів, а не до маленьких міст і селищ.

Експерти «DESPRO» вважають, що проблеми вимирання села рівнозначні ліквідації самобутності українського етносу. Якщо держава не реагуватиме на такі тенденції, Україну чекатиме доля багатьох латиноамериканських країн, де в сільській місцевості проживає лише 5% населення. Тоді як мегаполіси задихаються від напливу колишніх селян.

Водночас у країнах Європи, більшість з яких реорганізували адміністративно-територіальний устрій, внутрішньоміграційні процеси стабілізувалися і чисельність сільського населення сягає 25%. Там виробили певну модель діяльності людини, яка працює в місті (містечку), а проживає в сільській місцевості.

Моя мама, яка навчалася у Львівському медінституті, розповідала про подив її однокурсниць з Німеччини, яким не могли пояснити, чому в Україні дуже різниться рівень життя у місті та селі. Адже у них однаково добре жили що у місті, що у селі. На жаль, за кілька останніх десятиліть ця «дистанція» ще збільшилася.

За спрощення дозвільних процедур та передачу певних повноважень на рівень територіальних громад висловилися під час селекторної наради і представники Житомирщини. Ця область багата на природні ресурси, але, згідно з чинним законодавством, отримати дозвіл на видобування тих чи інших корисних копалин для неї практично нереально. Усе замкнуто на центральних органах влади. Наприклад, у Володарськ-Волинському районі Житомирщини найбільші поклади титанових руд, а в райцентрі немає ні газу, ні доріг. Проте у Києві наближені до минулої влади олігархи заробляють завдяки цим копалинам мільярди, нещадно вирізаючи при цьому тисячі гектарів лісу. Зароблені капітали спритні ділки концентрують навіть не у столиці, а за кордоном, у той час як місцеве населення перебуває на межі повного зубожіння та екологічної катастрофи. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua