ЗАВДАННЯ

Президент доручив міністрам протягом тижня подати Національний план дій на 2011 рік

Процес реформ є болючим, тому він не повинен бути розтягнутим у часі. Треба діяти рішуче і швидко", - наголосив Віктор Янукович на засіданні Комітету з економічних реформ, метою якого стало затвердження плану економічних реформ на 2011 рік.

Закон проблем не розв'яже

Бюджетний і Податковий кодекси заклали нову систему у публічних і приватних фінансах. Та, приміром, для повноцінного впровадження останнього документа слід розробити ще 194 нормативних акти. Але найголовніше - це стиль роботи податкової служби, вважає глава держави. Тож успіх податкової реформи залежить напряму від роботи податківця, який має бути партнером бізнесу. Віктор Янукович вимагає від працівників цієї служби відповідного ставлення до підприємців, а за корупцію обіцяє жорстке покарання.

Максимального ефекту від податкової реформи для розвитку приватного підприємництва буде досягнуто завдяки регуляторним змінам. Саме тут влада відчула супротив перетворенням з боку бюрократичного апарату. Глава держави також не задоволений темпами впровадження закону про держзакупівлі - досі не внесено до парламенту десятки потрібних законопроектів, а цілі сфери держзакупівель намагаються вивести з-під дії законодавства.

Віктор Янукович також окреслив недопрацювання у сфері освіти: "У 2010 році впроваджено обов'язкову дошкільну освіту для дітей п'ятирічного віку. Це означає, що у середню школу не приймуть дитину, яка не отримала передшкільну освіту. Але чи мають батьки, що проживають, скажімо, в обласних центрах, можливість віддати дитину до дитсадка? Ні. В умовах, коли бюджетних коштів не вистачає на належне утримання діючих садків, нічого не зроблено для сприяння відкриттю таких приватних закладів, які працюють у всій Європі". Він чекає від Прем'єр-міністра Миколи Азарова та голів облдержадміністрацій ініціативи щодо цього питання.

Персональна відповідальність

2011 рік - це завершення роботи, спрямованої на покращення інвестиційного та бізнес-клімату. Він має також стати роком повноцінного впровадження Податкового кодексу та реформування податкової служби. Президент одразу ж поставив завдання - скоротити термін відшкодування ПДВ з 74 до 28 днів.

Окрему увагу слід приділити темі дерегуляції. Уряд має забезпечити практичне застосування законів, спрямованих на зменшення адміністративного навантаження на бізнес. Привабливий інвестиційний клімат дасть змогу максимально скористатися перевагами від укладення Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, яке має відбутися до кінця цього року. Документ стане складовою Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Водночас потрібно забезпечувати інтерес українських виробників.

Серед пріоритетів цього року Президент назвав впровадження безвізового режиму з країнами ЄС та проведення аграрної і земельної реформ. Із 2012 року в Україні має функціонувати ринок землі сільськогосподарського призначення - для цього слід насамперед провести їх інвентаризацію. У цій сфері уряд не має права на помилку, підкреслив глава держави. У рамках аграрної реформи до кінця року під контролем уряду зусиллями місцевої влади та приватного бізнесу має бути створено п'ять оптових ринків сільськогосподарської продукції: у Донецьку, Львові, Запоріжжі, Харкові та Києві. До кінця літа вони мають розпочати роботу.

Окрім цього, у 2011 році має бути розгорнута реформа системи охорони здоров'я через експеримент у Вінницькій, Дніпропетровській та Донецькій областях. З 1 січня 2012 року вони перейдуть на нову технологію бюджетного фінансування. "Від успішності експерименту залежить доля реформи медицини на національному рівні. Міністр і керівники цих областей особисто відповідатимуть за це. У нас в чотири рази менше закладів первинної медичної допомоги, аніж в ЄС. За наступних 10 місяців люди мають відчути зміни на краще у послугах на первинному рівні та невідкладної меддопомоги", - наголосив Віктор Янукович.

Доказом оновлення Енергетичної стратегії стане зменшення енергоємності ВВП протягом року на 3-5% за рахунок оновлення основних фондів підприємств, впровадження інноваційних технологій. Таку ж мету має і реформування вугільної галузі. В електроенергетику залучать від 3 до 5 млрд грн інвестицій. А будівництво термінала для перевалки скрапленого природного газу допоможе диверсифікувати джерела енергопостачання України та збалансувати ціни і тарифи на внутрішньому ринку.

168 млрд грнінвестицій

Віктор Янукович заслухав доповіді керівників напрямків реформ. У першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі Андрія Клюєва глава держави запитав, який обсяг іноземних інвестицій планується залучити в Україну та коли і яким чином буде створено Державний фонд регіонального розвитку. На що урядовець відповів: програмою залучення інвестицій в економіку України на 2011-2012 роки заплановано отримати близько 168 млрд грн. Із них іноземних - 40%. А фонд запрацює вже в квітні. У зв'язку з цим Президент доручив Прем'єр-міністрові Миколі Азарову підготувати план виконання цієї програми.

Віктор Янукович також наголосив на необхідності проведення СБУ та МВС ретельних перевірок ситуації з викидами стічних вод на узбережжі Чорного моря та берегах великих річок. Адже в аварійному стані нині 90% очисних споруд, які скидають туди неочищену воду.

Президент вимагає від Прем'єр-міністра та міністра освіти Дмитра Табачника за кілька днів офіційної відповіді щодо ситуації, яка склалася із закриттям україномовних шкіл. Він намагався особисто розібратися з цим, провів низку розмов з головами облдержадміністрацій та деякими міськими головами. "Мене переконували, що ніякої політики тут нема, але хочу все-таки дійти до істини. Україні необхідно вдосконалювати систему освіти та доводити її до справді європейських стандартів. Це питання пріоритету", - зазначив Президент.

Наостанок він доручив міністрам протягом тижня доопрацювати проект Національного плану дій на 2011 рік. По кожному напрямку у ньому будуть зафіксовані конкретні "індикатори успіху", за якими країна оцінюватиме роботу уряду.